© Michal Fludra / NurPhoto

Šest let vězení pro Sofiji Sapegaovou

Článek

Běloruský soud poslal partnerku Ramana Prataseviče na šest let do vězení. Kromě toho musí zaplatit pokutu v přepočtu převyšující milion korun.

Sapegaová byla shledána vinnou z podněcování společenské nenávisti a sváru, vinu přiznala a soud jí uložil trest v polovině maximální možné sazby. Celé řízení se odehrálo bez přístupu veřejnosti. Odvolat se proti rozsudku může do deseti dnů. Dle BBC však možnosti odvolání nevyužije, namísto toho požádá o milost prezidenta Alexandra Lukašenka.

Zatímco jeho partnerka svůj rozsudek již zná, s Pratasevičem soudní proces stále nezačal. Pratasevič se má nacházet v domácím vězení a čelí obviněním z organizování masových nepokojů, hrubého narušení veřejného pořádku a podněcování ke společenským svárům.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2028 Náš cíl: 3000

Podepíšu