Amnesty International k vývozu zbraní z Česka do Jemenu: Víme, o čem mluvíme!

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 24.10.2012

Amnesty International ČR (AI ČR) se ohrazuje proti výrokům, které zpochybňují její znalost situace v Jemenu v souvislosti s vývozem zbraní z ČR.

Amnesty International ČR reaguje na článek zveřejněný na portálu idnes.cz dne 19. 10. 2012, který se týká dodávek zbraní z Česka do Jemenu. Nesouhlasíme s výroky šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu pana Jiřího Hynka, které zpochybňují znalost Amnesty International (AI) v této věci.

Pro Amnesty International je kontrola obchodu se zbraněmi za účelem eliminace jejich vývozu do rizikových částí světa, kde by mohly být zneužity, jednou z absolutních priorit. AI vydává k tématu studie a zprávy podpořené výzkumy.

Přímo situaci v Jemenu a nedoporučení dodávek zbraní do této oblasti se věnuje například rozsáhlá zpráva "Arms transfers to the Middle East and North Africa" vydaná v roce 2011.

V létě 2012 byla AI též přítomna jednáním v OSN ohledně Úmluvy o obchodu se zbraněmi (ATT) a k tématu jsou pravidelně zveřejňovány další zevrubné zprávy a studie.

V AI pracuje na problematice obchodu se zbraněmi výzkumný tým spolupracující s řadou dalších vládních i nevládních institucí, v České republice pak AI pravidelně o tématu komunikuje s Ministerstvem zahraničních věcí.

Amnesty International proto zásadně odmítá, že by do problematiky vstupovala „bez znalosti věci“ tak, jak uvedl pro idnes.cz Jiří Hynek.

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5523

Podepíšu