Selhání evropských vlád zavinilo toxické znečištění v západní Africe

Článek

Zastavte mučení publikován 11.10.2012

Mezinárodní korporace Trafigura před rokem 2006 ukládala toxický dopad v Abidžanu v Pobřeží slonoviny. Přes 100 tisíc lidí kvůli tomu muselo vyhledat lékařskou pomoc. Případ musí být ve Velké Británii vyšetřen, uvádí Amnesty International a nizozemská Greenpeace ve své nové zprávě.

Zpráva Toxická pravda je výsledkem tříletého vyšetřování a poskytuje hluboké poznání tragických chyb, které vedly ke zdravotní, politické a environmentální katastrofě. Detailně popisuje, jak bylo pohrdáno platnými zákony a jak mnohé vlády selhaly ve své povinnosti zastavit dovoz toxického odpadu do Abidžanu.

Zpráva také zpochybňuje legalitu vypořádání v Pobřeží slonoviny, které umožnilo Trafiguře vyhnout se stíhání za ukládání toxického odpadu. Díky rozhovorům s oběťmi skladování toxického odpadu a s lékařskými odborníky, kteří oběti ošetřovali, přináší dokument nové světlo do zničující dopad této katastrofy.

„Šest let uplynulo od doby, kdy se tato hrozná tragédie stala,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International a dodal: „Je nejvyšší čas, aby Trafigura nesla plnou právní odpovědnost za to, co udělala. Lidé v Abidžanu trpěli nejen selháním jejich vlastní vlády, ale taky selháním vlád v Evropě, které nedokázaly prosadit své vlastní zákony. Oběti stále čekají na spravedlnost a neexistují záruky, že se tento druh trestné činnosti korporací nebude opakovat .“

„Jde o případ firemní kriminality, zneužívání lidských práv a selhání vlád v ochraně lidí a životního prostředí. Případ odhaluje, jak se systémům na prosazování mezinárodního práva nepodařilo udržet krok s firmami, které působí nadnárodně, a jak jedna společnost byla schopna plně využít právních nejistot a mezer, což mělo ničivé následky,“ dodal výkonný ředitel Greenpeace Kumi Naidoo.

Případ ještě není u konce

Odpad byl původně ke zlikvidování přivezen do Nizozemska, ale Trafigura se rozhodla ho odvézt jinam, protože se jí cena zdála příliš vysoká. Nizozemské správní orgány nechaly loď odplout, ačkoli měly pochybnosti o jejím nákladu – to bylo vážné porušení nizozemských zákonných povinností.

V roce 2007 došlo k mimosoudnímu vyrovnání Trafigury a vlády Pobřeží slonoviny, čímž Trafigura získala imunitu z trestního stíhání. V občanskoprávních žalobách ve Velké Británii, podaných jménem některých z obětí, Trafigura dosáhla dalšího řešení bez přijetí své odpovědnosti. Nizozemský soud zjistil, že společnost je vinna z nedovoleného vývoz odpadu z Nizozemska, což je trestný čin, ale dalšími událostmi v Abidžanu se nezabýval.

Zpráva dále přináší komplexní návrhy pro mezinárodní společenství, aby se podobná tragédie nemohla opakovat. Jedním z nich je zásada, že nadnárodní společnosti nemohou mít možnost vyhnout se plné odpovědnosti za porušování lidských práv a životního prostředí.

Britská vláda musí začít trestní vyšetřování role Trafigury v případu, mnohá rozhodnutí vedoucích ke katastrofě učinila pobočka společnosti v Británii. Vláda Pobřeží slonoviny musí zajistit, že oběti obdrží plnou náhradu. Dále musí přehodnotit zákonnost dohody, která dala Trafiguře rozsáhlou imunitu před soudním stíháním v Pobřeží slonoviny.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8261 Náš cíl: 8500

Podepíšu