© Anund Knutsen CC

Dobrá zpráva: Maďarsko v referendu neschválilo zákony diskriminující LGBTI+

  Článek

Ačkoliv maďarská vládní strana Fidész v nedávných parlamentních volbách uspěla, strvzení zákonů omezujících maďarskou LGBTI+ komunitu se jí nepodařilo.

Všechny evropské sekce Amnesty proti referendu uspořádaly kampaň “The Together!” a vyzvaly maďarské voliče, aby do volební urny vhodili neplatný volební lístek. K zneplatnění referenda bylo potřeba dosáhnout stavu, kdy počet platných odevzdaných hlasů bude nižší než 50 %.

To se nakonec podařilo. Maďarští voliči vhodili do uren téměř 1,6 milionu neplatných volebních lístků.

Referendum o zákonech Orbánovy vlády bylo připojeno k parlamentním volbám proto, aby se ho zúčastnilo co nejvíce voličů vládní strany Fidész. Volební otázky navíc byly naformulovány manipulativně tak, aby naváděly k podpoře anti-LGBTI+ zákonů.

První z těchto zákonů byl přijat už v roce 2020, kdy vláda znemožnila transgender a intersex osobám úřední změnu genderu. 

Další zákony pak párům stejného pohlaví odepřely možnost adoptovat děti nebo zakázaly jakkoliv prezentovat odlišnou sexuální orientaci a genderovou změnu ve škole, reklamě nebo ve filmu osobám mladším 18 let.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577


Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3012 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...