© TAHA JAWASHI

Mučení, znásilňování a svědectví o masových hrobech

Článek

Migrace   Libye publikován 1.7.2022

Skupina vyšetřovatelů s pověřením OSN v Libyi zdokumentovala "konzistentní závažné porušování lidských práv" migrantů ve vládních zadržovacích střediscích a centrech pro obchodování s lidmi.

Libye se stala tranzitní zemí pro migranty prchající z Afriky a Blízkého východu na evropský kontinent. S migranty je v zemi však zacházeno nehumánně a postupně se prosadil i obchod s lidmi. Na prověření podmínek migrantů v Libyi byl sestaven tým vyšetřovatelů pověřený Radou pro lidská práva (HRC).

Ve městě Bani Walid na severozápadě země vyšetřovatelé zjistili, že "migranti byli drženi v zajetí, vražděni, mučeni a znásilňováni". Ve zprávě uvedli, že nejméně osm migrantů hovořilo o masových hrobech nacházejících se ve městě, což se nyní tým snaží potvrdit. Hlavní vyšetřovatel Mohamed Auajjar Radě pro lidská práva sdělil, že rovněž prověřují existenci tajných zadržovacích zařízení, včetně některých kontrolovaných ozbrojenými milicemi.

Vyšetřovatelé v říjnové zprávě uvedli, že mají důkazy o možných zločinech proti lidskosti a válečných zločinech v Libyi. Řada údajných zločinů byla podle nich spáchána na civilistech a migrantech, kteří byli v zemi zadrženi při pokusu dostat se do Evropy.

Aktuální petice

Libye

Zastavme detenci a obchodování s uprchlíky a migranty v Libyi

Mučení, držení v detenci, vykořisťování a znásilňování je pro mnohé uprchlíky a migranty v Libyi každodenní otřesnou realitou. Nicméně místo toho, aby toto týrání ukončila, pomáhá Evropa Libyi v tomto pekle lidi zadržovat.

Aktuální počet podpisů: 2150 Náš cíl: 2500

Podepíšu