© Alessio Mamo

Nové důkazy o policejní brutalitě

Článek

Migrace   Chorvatsko publikován 21.10.2021

Rada Evropy i mezinárodní tým investigativních novinářů potvrzují nehumánní zacházení s uprchlíky na chorvatských hranicích.

Na nelegální "vytlačování" uprchlíků pokoušejících se překročit hranici Chorvatska a Bosny a Hercegoviny ze strany chorvatských bezpečnostních složek již dříve upozorňovaly mnohé lidskoprávní organizace. V roce 2020 situaci na chorvatských hranicích vyšetřoval Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT), jenž je součástí Rady Evropy. Ten sdělil chorvatské vládě, aby případy údajného špatného zacházení vyšetřila. Rada Evropy nato vyzvala Chorvatsko, aby přijalo "důrazná opatření" proti špatnému zacházení a zneužívání uprchlíků ze strany chorvatských policistů na hranicích s Bosnou a Hercegovinou.

Situaci vyšetřovali i investigativní novináři, kteří pomocí satelitních snímků, používání převleků a rozhovorů se zdroji dokumentovali policejní brutalitu a odhalili systémovou snahu násilně zastavit vstup uprchlíků do EU. Na vyšetřování se podílela německá média ARD a Der Spiegel nebo francouzský list Liberation.

Aktuální petice

Chorvatsko

Chorvatsko: Zastavte násilí na uprchlících a migrantech

Severozápadní bosenská města Bihać a Velika Kladuša, ležící na hranici s Chorvatskem, se stala dočasným útočištěm pro přibližně 5 500 uprchlíků a migrantů, kteří prchají před konfliktem, pronásledováním a chudobou.

Aktuální počet podpisů: 1502 Náš cíl: 2000

Podepíšu