Paul Mooney

Amnesty požaduje propuštění novinářky a obránkyně lidských práv Pham Thi Doan Trang

  Článek

Lidový soud v Hanoji bude 25. srpna projednávat odvolání Pham Thi Doan Trang. Dne 14. prosince 2021 byla Trang soudem odsouzen k devíti letům za "vytváření, uchovávání, šíření nebo distribuci informací, dokumentů a předmětů proti Vietnamské socialistické republice". 

Před srpnovým odvolacím slyšením nezávislé novinářky a obránkyně lidských práv Pham Thi Doan Trang, která byla v prosinci 2021 odsouzena na základě obvinění z propagandy k devíti letům odnětí svobody, uvedla zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro výzkum Emerlynne Gil: 

"Není pochyb o tom, že Pham Thi Doan Trang neměla být nikdy odsouzena k devíti letům vězení. Je to odvážná novinářka a obránkyně lidských práv, která se zastala zadržovaných aktivistů a kritizovala ekologické katastrofy způsobené člověkem a zábory půdy.“  

"Soudní řízení o odvolání Trang probíhá v době pokračujícího potlačování svobody slova a občanské společnosti ve Vietnamu. Namísto toho, aby vietnamské úřady respektovaly její názory na situaci v oblasti lidských práv v zemi, nechaly ji živořit za mřížemi, přičemž se objevily četné znepokojivé zprávy o jejím chatrném zdraví.“ 

"Amnesty International vyzývá k okamžitému propuštění Pham Thi Doan Trang a všech svévolně zadržovaných obránců a obránkyň lidských práv ve Vietnamu, včetně aktivistky Nguyen Thuy Hanh, novináře Le Van Dunga a obránců pozemkových práv Can Thi Theu, Trinh Ba Tu, Trinh Ba Phuong a Nguyen Thi Tam." 

Dne 26. října 2021 vyzvalo 28 organizací na ochranu lidských práv, včetně Amnesty, k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Pham Thi Doan Trang.  

Novinářka a obránkyně lidských práv je autorkou několika knih, od problematiky LGBTI a práv žen až po aktivismus, otázky životního prostředí a pozemková práva. V roce 2019 jí organizace Reportéři bez hranic udělila Cenu za svobodu tisku. Její práce pro Liberální nakladatelství pomohla v roce 2020 získat prestižní cenu Prix Voltaire za pokračující zpravodajství navzdory rizikům a nebezpečí represí.  

V letošním roce byla Trang udělena Cena Martina Ennalse pro obránce lidských práv za rok 2022 a Mezinárodní cena za svobodu tisku od Výboru na ochranu novinářů. 


 

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2457 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...