© Grzegorz Żukowski

Špatné zprávy z Polska – třem aktivistkám opět hrozí vězení

  Článek

LGBTI   Polsko publikován 6.9.2022

Úřady se odvolaly proti osvobozujícímu rozsudku Elžbiety, Joanny a Anny. Případ byl napaden jak po právní, tak po procesní stránce a nyní bude předložen kasačnímu soudu.

Pokud kasační soud odvolání nevyhoví, má státní zástupce další možnost - může jej poslat k Nejvyššímu soudu. Pokud soud odvolání vyhoví, může celé řízení začít od začátku a aktivistkám tím pádem opět hrozí vězení.

 

Amnesty aktualizovala výzvu na podporu všech tří žen, kterou pošleme generálnímu prokurátorovi.

 

Ženy v roce 2019 vylepily kolem kostela plakáty Panny Marie se svatozáří v duhových barvách vlajky LGBTI+ komunity, kterou se rozhodly podpořit poté, co se v kostele objevily u seznamu hříchů také pojmy jako „gender“ nebo „LGBT“. Za to jim hrozily až dva roky vězení.

 

Vlastnictví, vytváření nebo šíření plakátů by nemělo být trestným činem a je chráněno právem na svobodu projevu. V březnu 2021, po několika měsících soudního řízení, byla absurdní a nepodložená obvinění zrušena a tři ženy byly shledány "nevinnými".

Nyní se však Elžbieta, Anna a Joanna musí znovu před soudem hájit svá práva a opět jim hrozí vězení. Způsob, jakým jsou napadány, koresponduje se způsobem obtěžování a zastrašování pokojných aktivistů v celém Polsku. 



 

Aktuální petice

  Polsko

Zákony musí chránit polskou LGBTI+ komunitu před násilím!

Polská vláda stále nepodnikla adekvátní kroky k ochraně LGBTI+ osob. V říjnu 2022 Jarosław Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) během projevu pronesl, že se v duhových rodinách s dětmi zachází jako se psy nebo kočkami.

 

Aktuální počet podpisů: 2983 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...