© Raphael Renter, Unsplash

Srbsko musí zrušit ostudný zákaz duhového pochodu, vyzývá Amnesty

  Článek

LGBTI   Srbsko publikován 16.9.2022

Před zítřejším plánovaným průvodem Euro Pride v Bělehradě, který byl srbskými úřady zakázán, vyzývá Amnesty ke zrušení nesmyslného zákazu.

"Rozhodnutí srbských orgánů zakázat Euro Pride z údajných bezpečnostních důvodů je ostudné. Namísto toho, aby úřady ustupovaly nenávistné rétorice vůči LGBTI+ osobám a výhrůžkám vůči nim, musí přijmout veškerá nezbytná opatření, aby účastníkům poskytly odpovídající ochranu a umožnily jim využívat jejich práv bez obav z obtěžování, zastrašování nebo násilí," říká Eve Geddie, ředitelka Amnesty International pro evropské instituce.



"Povolením pochodu by si Srbsko upevnilo své místo první země na západním Balkáně, která Euro Pride pořádá, a to v regionu, kde se LGBTI+ lidé denně setkávají s diskriminací a častým násilím. Úřady by měly zákaz zrušit a umožnit nerušený průběh pochodu Euro Pride."

 Eve Geddie, ředitelka Amnesty International pro Kancelář evropských institucí


Bělehrad se v roce 2020 nominoval na pořádání Euro Pride. V srpnu 2022 však prezident Aleksandar Vučić oznámil, že pochod nebude povolen. Organizátoři uvedli, že se pochod uskuteční i přes zákaz. 10. září prezident Vučić uvedl, že ministerstvo vnitra rozhodne 96 hodin před plánovanou akcí. 13. září ministerstvo vnitra rozhodlo, že se pochod ani plánovaný kontraprotest nemohou uskutečnit s odvoláním na bezpečnostní otázky, včetně "nebezpečí násilí, ničení majetku a dalších forem narušování veřejného pořádku většího rozsahu". 

14. září podali organizátoři stížnost ke správnímu soudu, v níž žádali, aby rozhodnutí ministerstva zrušil. Toto řízení stále probíhá. Počátkem dnešního dne podali organizátoři ministerstvu vnitra další oficiální žádost s návrhem kratší trasy pochodu. Tu podpořilo 27 000 podpisů. Na rozhodnutí úřadů o své žádosti čekají.

Aktuální petice

  Polsko

Zákony musí chránit polskou LGBTI+ komunitu před násilím!

Polská vláda stále nepodnikla adekvátní kroky k ochraně LGBTI+ osob. V říjnu 2022 Jarosław Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) během projevu pronesl, že se v duhových rodinách s dětmi zachází jako se psy nebo kočkami.

 

Aktuální počet podpisů: 2983 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...