© Issam Rimawi/Anadolu Agency via Getty Images

"Napíchnutá" technika, zatýkání i zákaz činnosti. Omezování palestinských organizací musí skončit, burcuje Amnesty

  Článek

Izraelské úřady musí ukončit svou represivní kampaň proti palestinským občanským organizacím a nechat je v klidu vykonávat svou práci, prohlásila Amnesty International poté, co 18. srpna uzavřely izraelské síly kanceláře sedmi palestinských občanských organizací na Okupovaných palestinských území (OPÚ) na Západním břehu Jordánu.

Izraelské ozbrojené jednotky zaútočily nad ránem ve městě Rámaláh na kanceláře organizací Addameer, al-Haq, Sdružení zastánců dětských práv Palestina, Unie výborů pro zemědělské práce, Bisan - Centrum pro výzkum a rozvoj, Výbor pro zdravotnické práce a Unie výborů palestinských žen (Defense for Children International – Palestine (DCIP), the Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development, Health Work Committees and the Union of Palestinian Women Committees) a zabavily jejich dokumentaci a vybavení. Na základě vojenského rozkazu byly kanceláře těchto organizací uzavřeny a dveře od nich svařené. 


„Tyto organizace značně přispěly k dodržování lidských práv v OPÚ i na dalších místech, přesto jim za to izraelská armáda dupe po jejich práci. Amnesty hrdě stojí v solidaritě s našimi palestinskými partnery a žádá vlády, aby odsoudily tento útok izraelské armády na palestinskou občanskou společnost,” prohlásila Amna Guellali, zástupkyně ředitele oddělení Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku.


„Mezinárodní komunita musí spolupracovat nejen na znovuotevření kanceláří těchto sedmi organizací, ale i na vyslyšení jejich výzev na podporu vyšetřování palestinské situace Mezinárodním trestním soudem a výzev k mezinárodnímu odsouzení izraelského apartheidu proti Palestincům," dodala Guellali. Amnesty International hovořila s partnery ze tří z těchto sedmi organizací, kteří vyjádřili svůj šok z útoku a násilného uzavření organizací.


„Tyto organizace značně přispěly k dodržování lidských práv v OPÚ i na dalších místech, přesto jim za to izraelská armáda dupe po jejich práci."

Amna Guellali, Amnesty International 


„Okupující armáda nebyla schopna umlčet naše hlasy, vyzývající k ochraně lidských práv. Armáda používá stanné právo proti našim základním lidským právům. Tyto útoky jsou důkazem, že Izrael odmítá stanovisko Evropské unie a mezinárodní komunity a raději nadále pokračuje v okupaci i v porušování lidských práv,” řekl Amnesty International ředitel Sdružení zastánců dětských práv Palestina (DCIP) Khaled Quzmar.

Výzkumníci Amnesty zkoumali vojenská nařízení vyvěšená na dveřích tří napadených organizací. Ve všech případech se rozkaz k uzavření opíral o mimořádná (ochranná) opatření z roku 1945. Tato opatření byla zavedena Brity za účelem potlačení odporu vůči jejich vládě a nebyla nikdy zrušena. Od roku 1967 zneužívají izraelské vojenské úřady tyto regulace k ospravedlňování demolic stovek palestinských příbytků, deportací rezidentů a zadržování desítek tisíc palestinců. Izraelské úřady tyto regulace taktéž užívaly proti palestinským občanům Izraele až do roku 1966, ne však proti židovským občanům. Tyto praktiky vážným způsobem porušují jak Čtvrtou Ženevskou úmluvu, tak nespočet dalších článků a úmluv na ochranu lidských práv, k jejichž dodržování se Izrael zavázal. Představují rovněž část systému apartheidu k utlačování Palestinců.

„Amnesty International žádá státy aby uznaly, že Izrael páchá mezinárodně uznané zločiny, včetně zločinu apartheidu cíleného na Palestince v Izraeli i v OPÚ. Světové vlády musí zajistit, aby bylo dodržování lidských práv zařazeno do všech dohod s izraelskými orgány a také s náležitou opatrností dohlédnout na to, aby se vyvarovaly přispívání k systému apartheidu."

Amna Guellali, Amnesty International

 

19. října 2021 vydalo izraelské Ministerstvo obrany vojenské nařízení, ve kterém označilo šest palestinských občanských organizací za „teroristické” subjekty (všechny kromě Výboru pro zdravotnické práce, na který bylo zacíleno samostatně). Toto označení postavilo zmíněné organizace mimo zákon, a umožnilo tak izraelskému režimu zavřít jejich kanceláře, zabavit jejich majetek a zadržet či uvěznit jejich členy. Následkem byl rovněž zákaz veřejného vyjadřování podpory a financování těchto organizací. Označení termínem "teroristických" subjektů bylo široce odsouzeno nevládními organizacemi, evropskými i dalšími vládami i jejich zástupci a v neposlední řadě i odborníky z OSN. 

Před tímto prohlášením, v říjnu 2021, na základě nasbíraných dat, potvrdila nevládní nezisková organizace se zaměřením na lidská práva Obránci v první linii (Front Line Defenders), že šest elektronických zařízení, která patřila šesti palestinským aktivistům působícím v těchto organizacích, bylo napadeno špionážním programem Pegasus. Tento spyware, vyvinutý izraelskou firmou NSO Group, se zaměřuje na kybernetický dohled a sledování. Tyto závěry prošly recenzním řízením organizací Citizen Lab a Amnesty International’s Security Lab. 18. října 2021 uvědomilo izraelské Ministerstvo vnitra francouzsko-palestinského právníka Salaha Hammouriho, který pracuje s palestinskou skupinou pro práva vězňů Addameer, že jeho trvalý pobyt v Jeruzalému byl zrušen a že ho čeká deportace za jeho údajné „porušení věrnosti Státu Izrael”. Od 7. března 2022 je držen ve správní vazbě bez obvinění nebo soudního jednání. Amnesty International žádá jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 171 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...