© Photo by MIGUEL SCHINCARIOL/AFP via Getty Images

Brazílie musí během voleb zaručit dodržování lidských práv

Článek

Amnesty reaguje na zprávy z médiích o stupňujících se případech politicky motivovaného násilí a vyhrožování v souvislosti s volbami v Brazílii.

"Zprávy o stupňujícím se násilí a hrozbách vůči lidem, kteří uplatňují svá občanská a politická práva, jsou znepokojivé. Mezi nimi je velmi nebezpečný exponenciální nárůst informací o volebním obtěžování pracujících lidí, na které je vyvíjen nátlak, aby definovali nebo oznámili svou volbu, včetně výhrůžek ztrátou zaměstnání, pokud tak neučiní," říká Erika Guevara-Rosas, ředitelka Amnesty International pro Ameriku.

"Volební zastrašování je obzvláště výrazné v náboženských centrech a zaplavuje sociální média, kde stále více lidí, včetně veřejně činných osob, napadá a pronásleduje ty, kteří vyjadřují jiný názor než oni sami," zdůrazňuje Guevara-Rosas.

"Zprávy o stupňujícím se násilí a hrozbách vůči lidem, kteří uplatňují svá občanská a politická práva, jsou znepokojivé."

Erika Guevara-Rosas, ředitelka Amnesty International pro Ameriku

"Prezident Jair Bolsonaro a jeho administrativa musí zajistit šíření spolehlivých informací, čelit nepravdivým tvrzením a udělat vše, co je v jejich silách, aby zabránili a odsoudili jakékoli útoky a zastrašování ve dnech předcházejících druhému kolu prezidentských voleb. Je také nezbytné, aby všechny státní instituce fungovaly řádně a s plným respektem k lidským právům, včetně veřejných bezpečnostních složek a justičního systému, a zaručily tak, že brazilské obyvatelstvo bude moci plně uplatňovat svá občanská a politická práva před prezidentskými volbami 30. října, během nich i po nich," dodává.

Aktuální petice

Brazílie

Britský novinář a jeho průvodce zavražděni v brazilském pralese. Viníci musejí být potrestáni

Ráno 5. června zmizeli v údolí Javari v brazilské Amazonii britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, obránce práv původních obyvatel a životního prostředí, Bruno Pereira. Dne 15. června brazilská policie oznámila, že jedna ze dvou osob zatčených pro podezření z účasti na zmizení obou mužů se přiznala k jejich vraždě a že ostatky nalezené v lese byly předány soudním lékařům k dalšímu šetření.

Aktuální počet podpisů: 219 Náš cíl: 2000

Podepíšu