© Karolina Jackowska

Proces s Justynou Wydrzyńskou: verdikt nebyl vynesen, soudní jednání bude pokračovat v lednu 2023

  Článek

Moje tělo moje práva   Polsko publikován 24.10.2022

Justyna Wydrzyńska je obviněna z napomáhání při potratu. Hrozí jí trest až tři roky vězení. Navzdory očekávání ani třetí soudní jednání nekončilo rozsudkem. Jednání bylo odročeno na 11. ledna 2023.

Justyna Wydrzyńska je spoluzakladatelka organizace Abortion Dream Team, která bojuje proti stigmatizaci potratů v Polsku a nabízí rady o bezpečném provedení potratu. Justyna je obviněna z napomáhání při potratu a hrozí jí až tři roky vězení. V Polsku byli už dříve za napomáhání při potratu stíháni lékaři nebo rodinní příslušníci, tento případ je ovšem první, kdy před soudem stojí aktivista. 

V Justynině případu se konala již tři soudní slyšení. Poslední proběhlo v polovině října 2022, navzdory očekávání ale nebylo zakončeno rozsudkem. Justynini podporovatelé se obávají, že se případ stane zpolitizovaným a rozsudek bude konzultován s protipotratovými organizacemi. Soudní jednání bylo odročeno na 11. ledna 2023. 

Justynin případ je sledován polskými médii. Během slyšení před budovou soudu probíhají solidární demonstrace, v soudní síni se ale také slyšení účastní členi organizace Ordo Iuris podporující potratový zákon. Amnesty International Justynin případ monitoruje, petici za zproštění všech obvinění proti Justyně podepsalo přes 125 tisíc lidí včetně 25 tisíc Poláků. 

Justyna nepopírá, že podporuje potraty. Ve výpovědích u soudu uvedla, že nikoho nepřesvědčuje, aby šel na potrat, ale informuje ženy o tom, jak samy mohou potrat provést bezpečně, k čemuž využívá i webové stránky WHO. Podle své výpovědi Justyna pomohla ženě s potratem a poslala jí prášky poté, co ji těhotná kontaktovala, protože sama k práškům neměla přístup a její násilnický parter jí vyhrožoval a znemožnil odjet na operaci do zahraničí. Justyna, která se v minulosti sama stala obětí domácího násilí, se proto rozhodla, že těhotné ženě musí pomoct s bezpečným potratem.

„Necítím se vinna. To, co jsem udělala, bylo dobré. Lidem se musí pomáhat. Zastupuji všechny lidi, kteří si při potratech pomáhají. Matky, které pomáhají svým dcerám. Dcery, které pomáhají matkám,“ řekla Justyna Wydrzyńska před slyšením.

Aktuální petice

  Polsko

Aktivistce obhajující právo na bezpečné interrupce hrozily tři roky vězení, soud ji nakonec odsoudil k osmi měsícům veřejně prospěšných prací.

Obránkyni lidských práv Justyně Wydrzyńské hrozily za její aktivity a snahu zajistit lidem v Polsku právo na přístup k bezpečným a legálním interrupcím až tři roky vězení. Nakonec ji soud ve Varšavě odsoudil k osmi měsícům veřejně prospěšných prací. Šlo o první případ, kdy byla v Evropě souzena aktivistka za pomoc těhotné ženě se získáním potratové pilulky. Odůvodnění verdiktu nebylo zveřejněno, rozsudek není pravomocný, Wydrzyńská se proti němu odvolala a případ stále řeší soud. Polské orgány musejí Justynu zprostit všech obvinění a plně dekriminalizovat přístup k interrupcím v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 1110 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...