30. srpen - Mezinárodní den obětí násilného zmizení

Článek

Zastavte mučení publikován 30.8.2012

U příležitosti významného dne připomínajícího oběti násilného zmizení, napsala Amnesty International otevřený dopis vládě v Pákistánu. Žádá v něm, aby tamní výkonná moc vyřešila problém násilného mizení lidí teď a jednou pro vždy.

Od svého zvolení do úřadu v březnu 2008 dosáhla pákistánská vláda navzdory slibům ohledně řešení situace jen mizivého pokroku v rozkrývání osudů tisíců "pohřešovaných osob". Počet zmizení v posledních čtyřech letech dokonce vzrostl - zejména v provinciích Balochistan a Sindh. Hlavním orgánem státním správy viněným z násilných zmizení jsou pákistánské ozbrojené síly.

V otevřeném dopisu žádá generální tajemník Amnesty International Salil Shetty pákistánského premiéra Rajaze Parveze Ašrafa, aby vláda skončila s praktikami tajných a svévolných zadržování a okamžitě zajistila propuštění kohokoli, kdo byl obětí násilného zmizení. Apeluje také na nutnost přijmout další konkrétní kroky k řešení této lidskoprávní krize.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8236 Náš cíl: 8500

Podepíšu