© Private

Rádiový komentátor z Hongkongu uvězněný za podporu protestujících byl propuštěn na svobodu

  Článek

Hongkongský rádiový moderátor a komentátor Edmund „Giggs“ Wan byl v listopadu 2020 zatčen za podporování účastníků protestů z roku 2019. Po uzavření dohody byl odsouzen k 32 měsícům ve vězení a zabavení peněz na podporu hongkongské mládeže. Dne 18. listopadu byl propuštěn na svobodu.

Edmund Wan, lépe známý pod přezdívkou „Giggs“, je zkušený moderátor internetového rádia a komentátor. Před zatčením moderoval čtyři pořady na nezávislé stanici internetového rádia v Hongkongu. Také se vyjadřoval k aktuálním událostem na sociálních sítích a kriticky komentoval hongkongské a čínské ústřední orgány. V únoru 2020 založil fundraiser pro sponzorování vzdělávání hongkongské mládeže, z nichž mnoho po hromadném zatýkání účastníků na protestech z roku 2019 uteklo z Hong Kongu na Taiwan. 

V listopadu 2020 byl Wan zatčen pro zločin rozvratné činnosti. Tento zločin je dědictvím z koloniální éry. Od roku 1967 až do jeho znovuobnovení čínskými úřady v roce 2020 za něj nikdo nebyl stíhán. Čínské úřady ho nyní používají ke stíhání politických aktivistů, novinářů a autorů, kteří využívají svého práva na svobodu projevu. 

Wan byl následně navzdory malému množství důkazů obžalován i z praní špinavých peněz. K obviněním se u soudu částečně přiznal a 7. října 2022 byl odsouzen ke 32měsíčnímu trestu odnětí svobody. Součástí dohody byla soudem nařízená konfiskace 4,47 mil. hongkongských dolarů (as 620 tisíc amerických dolarů), které Wan vybral pro mladé účastníky protestů. 

Wan byl propuštěn 18. listopadu 2022. Podle jeho přátel je v dobrém zdravotním a psychickém stavu. Wan poděkoval všem, kteří ho během jeho věznění podporovali. Aby se vyhnul dalšímu trestu, musí ovšem nadále odevzdat všechny vybrané peníze vládě, včetně toho, co už bylo použito na podporu protestujících. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3894 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...