© Amnesty International

Příkaz o deportaci uprchlíka z Pobřeží slonoviny žijícího v Kanadě byl zrušen

Článek

Migrace   Kanada publikován 31.10.2022

Mamadou Konaté utekl z Pobřeží slonoviny kvůli výhružkám smrti. Už šest let žije a pracuje v Kanadě. Byla mu nařízena deportace, ale podařilo se dosáhnout jejího zrušení.

Mamadou Konaté je imigrant z Pobřeží slonoviny. Šest let žije v Kanadě. Během náročných a stresujících měsíců pandemie koronaviru pracoval jako vrátný v sociálním ústavu pro dlouhodobou péči o seniory. V zaměstnání se nakazil koronavirem.

Kanada Mamadouvi v letech 2016 a 2021 odmítla přiznat status uprchlíka a 19. listopadu 2021 vydala příkaz k deportaci. Tomu se podařilo zabránit, ale nové datum pro deportaci bylo stanoveno na 5. října 2022. Kdyby se Mamadou vrátil do Pobřeží slonoviny, jeho život by mohl být v nebezpečí, protože už v roce 2016 byl nucen zemi opustit kvůli výhružkám smrti.

Rozhodnutí federálního soudu z 30. září 2022 zrušilo Mamadou deportaci a umožnilo mu v Kanadě zůstat několik příštích měsíců. Pořád nebylo zajištěno, že mu další deportace nebude hrozit v budoucnu, ale nyní je v bezpečí. Amnesty International jeho případ bude dále sledovat a informovat o něm.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1153 Náš cíl: 3000

Podepíšu