©Private

Mladému muži z Íránu hrozí vážné nebezpečí popravy v souvislosti s protesty uprostřed „vražedného řádění"

  Článek

Trest smrti   Írán publikován 12.1.2023

Nejvyšší soud 2. ledna potvrdil odsouzení a trest smrti 22letého Mohammada Ghobadloua v souvislosti s probíhajícími celonárodními protesty, čímž rozsudek nabyl právní moci a vyvolal obavy, že se blíží jeho poprava. V uplynulém týdnu úřady rovněž oznámily pět dalších rozsudků smrti vynesených revolučními soudy v souvislosti s protesty.

V roce 2022 íránské úřady v souvislosti s celonárodními protesty popravily další dva muže. Mohsen Shekri byl 8. prosince 2022 popraven necelé tři měsíce po svém zatčení a poté, co byl v hrubě nespravedlivém procesu odsouzen za „nepřátelství proti Bohu". 12. prosince 2022 byl veřejně popraven Majidreza Rahanvard, a to pouhé dva týdny poté, co byl v nespravedlivém procesu rovněž odsouzen za „nepřátelství proti Bohu".

„Íránské úřady musí okamžitě zastavit všechny popravy lidí odsouzených k trestu smrti v souvislosti s celonárodními protesty," uvedla Amnesty a odsoudila také svévolné popravy Mohammada Mehdi Karami a Seyeda Mohammada Hosseini ze 7. ledna. Amnesty rovněž varovala, že stejný osud hrozí i Mohammadu Ghobadlou a dalším.

"Je odporné, že íránské úřady pokračují ve státem posvěceném zabíjení, protože se zoufale snaží ukončit protesty a udržet se u moci vyvoláváním strachu u veřejnosti."

Diana Eltahawy, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku


„Svévolné popravy Mohammada Mehdi Karami a Seyeda Mohammada Hosseini jen několik dní poté, co byly potvrzeny jejich rozsudky smrti, ukazují, jak íránské úřady nadále používají trest smrti jako represivní zbraň, a jsou mrazivou připomínkou toho, že desítkám dalších lidí stále hrozí poprava," dodala Diana Eltahawy.

Zatímco íránské úřady pokračují v útocích na právo na život a potlačují protesty, íránský lid se nadále staví za lidská práva. Rodiny osob ohrožených popravou a jejich příznivci protestovali 8. a 9. ledna před věznicí Rádžaj Šahr, kde je držen Mohammad Ghobadlou a někteří další odsouzenci k trestu smrti, i když se je úřady pokusily rozehnat střelbou do vzduchu. Trápení rodin je umocněno přetrvávajícím utajováním výkonu trestu smrti ze strany úřadů a odmítáním informovat rodiny a právníky o popravách předem.

 

VÁŽNÉ RIZIKO POPRAVY

Mohammadu Ghobadlou začalo hrozit vážné nebezpečí popravy poté, co Nejvyšší soud 2. ledna 2023 potvrdil jeho odsouzení k trestu smrti. Byl odsouzen  za „šíření korupce na zemi" (efsad-e fel arz) po urychleném a hrubě nespravedlivém fingovaném procesu před revolučním soudem v Teheránu. Obžaloba se opírala o mučením ovlivněná „přiznání", aby ho usvědčila z přejetí úředníků autem, přičemž jednoho z nich údajně zabil a další zranil.

Mohammad Ghobaldou byl rovněž souzen před trestním soudem v Teheránu na základě obvinění ze stejných údajných činů, což je v rozporu s ochranou proti dvojímu postihu. V případě odsouzení mu hrozí druhý trest smrti.

Úřady neprovedly žádné odpovídající vyšetření duševního zdraví Mohammada Ghobadlou a jeho matka uvedla, že mu ve vězení odpírají léky na jeho duševní zdraví. Dne 29. prosince 2022 zveřejnila skupina psychiatrů otevřený dopis předsedovi soudu, v němž ho vyzvala k bližšímu prozkoumání jeho duševního zdraví a jeho možného vlivu na schopnost soudit.

Obhájce Mohammada Ghobadlou podal k Nejvyššímu soudu žádost o soudní přezkoumání jeho případu. Tato žádost dosud nebyla vyřízena.

 

POPRAVY PO NESPRAVEDLNÝCH PROCESECH

Revoluční soud v provincii Alborz odsoudil 5. prosince 2022 Mohammada Mehdi Karami a Seyeda Mohammada Hosseini v hrubě nespravedlivém vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Byli také odsouzeni za "šíření korupce na zemi" (efsad-e fel arz) kvůli smrti agenta polovojenské jednotky Basídž během protestu 3. listopadu 2022.

Soud je odsoudil k trestu smrti necelý týden po zahájení procesu 30. listopadu 2022. Před soudním procesem státní média odvysílala jejich vynucená "přiznání" a označila je za "vrahy", čímž  porušila jejich právo na presumpci neviny. Oběma byl rovněž odepřen přístup k právníkům, které si sami zvolili.

Seyed Mohammad Hosseini následně svému právníkovi prozradil, že ho úřady nutily k "přiznání" mučením a jiným nelidským zacházením, například kopáním, dokud neztratil vědomí, bitím železnými tyčemi po chodidlech a používáním elektrických šoků po celém těle.

Jejich popravy, k nimž došlo pouhé dva měsíce po jejich zatčení, byly provedeny tajně a bez předchozího upozornění rodin nebo právníků.

 

DESÍTKY PROTESTUJÍCÍCH V OHROŽENÍ

Amnesty se obává, že v souvislosti s protesty hrozí desítkám dalších lidí trest smrti, protože od vypuknutí protestů byly svévolně zatčeny a obviněny tisíce lidí. Patří mezi ně i Mohammad Boroughani, kterého revoluční soud v Teheránu odsoudil k trestu k smrti za „nepřátelství proti Bohu" (moharebeh) v hrubě nespravedlivém vykonstruovaném procesu. Byl odsouzen za to, že se údajně oháněl mačetou, zapálil budovu guvernéra a zranil státního zástupce. Nejvyšší soud 24. prosince potvrdil jeho odsouzení a trest smrti. Ředitel pro styk s veřejností íránského Nejvyššího soudu 11. ledna na Twitteru oznámil, že Mohammad Boroughani byl odsouzen k trestu smrti s odkladem do doby, než Nejvyšší soud provede soudní přezkum. Mezi další ohrožené osoby patří Arshia Takdestan, Javad Roohi, Manouchehr Mehman Navaz, Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi a Majid Kazemi, kteří byli od listopadu odsouzeni k trestu smrti.

Řada dalších osob je v současné době souzena nebo čelí obviněním z trestných činů, za která hrozí trest smrti, včetně Abolfazla Mehri Hossein Hajilou, Mohsena Rezazadeh Gharagholou, Saeeda Shirazi, Akbara Ghafari, Toomaja Salehi, Ebrahima Rigi (Riki), Farzada (Farzin) Tahazadeh a Farhada Tahazadeh, Karwana Shahiparvaneh, Reza Eslamdoost, Haja Hamidi a Shahrama Marouf-Mola.

Amnesty prověřuje zprávy o dalších osobách, které byly v souvislosti s protesty odsouzeny k trestu smrti nebo jimž trest smrti hrozí.

„Je nezbytné, aby se mezinárodní společenství nejen postavilo na stranu íránského lidu, ale aby také přijalo opatření, která povedou íránské úřady k odpovědnosti. Státy musí uplatňovat univerzální jurisdikci k trestnímu vyšetřování všech úředníků důvodně podezřelých z účasti na zločinech podle mezinárodního práva a dalších závažných porušeních lidských práv a vydávat zatykače, pokud existují dostatečné důkazy," řekla Diana Eltahawy.


Aktuální petice

  Írán

V Íránu odsoudili k trestu smrti novináře. Pomozte mu podpisem petice

Německo-íránský novinář a disident Džamšíd Šarmahd (Jamshid Sharmahd) byl po hrubě nespravedlivém procesu odsouzen k trestu smrti. Ve vězení je vystaven mučení, držen na samotce a je mu odpírán kontakt s rodinou a přístup k lékařské péči. Podepište petici a požadujte zrušení trestu smrti a jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 9128 Náš cíl: 9500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...