© Unsplash

Nespravedlivě uvězněný novinář z Jemenu byl propuštěn na svobodu

Článek

Younis Abdelsalam, novinář z Jemenu, byl v srpnu 2021 svévolně zadržen a uvězněn hútijskými úřady. Po několik týdnů byl nezvěstný, strávil téměř tři měsíce na samotce a byl bit u výslechů. Za celou dobu jeho uvěznění nebyl z ničeho formálně obviněn. V prosinci 2022 byl propuštěn na svobodu.

Younis Abdelsalam je novinář z Jemenu, kterého 4. srpna 2021 při procházce v okolí jeho domova ve městě Saná svévolně zadržely hútijské bezpečnostní složky. Následujících několik týdnů byl Younis pohřešován, po osmdesát dnů byl držen na samotce, a více než tři měsíce mu nebyl povolen žádný kontakt s okolním světem.

Během první noci byl držen v podzemní cele v neoficiálním záchytném středisku poblíž mezinárodního letiště odkud byl převezen do hútijského bezpečnostně-zpravodajského střediska. Podle výpovědi jeho bratra byl Younis spoután želízky a ponechán v podzemní cele. U výslechů byl fackován a zkopán. Po celou dobu uvěznění nebyl z ničeho obviněn a nebyl předveden před soudce. Navíc mu nebyl umožněn přístup k adekvátní lékařské péči, již potřeboval pro léčbu duševního onemocnění. Podle jeho bratra byl zadržen, protože nenásilně protestoval proti úřadům.

Younisův právník 19. ledna 2022 podal zvláštnímu trestnímu žalobci žádost domáhající se Younisova propuštění na základě neodůvodnění zadržení žádným obviněním. O měsíc později bezpečnostní a zpravodajský úřad požádal Younisovu rodinu, aby zaplatila kauci, což jeho rodina udělala, ale Younis propuštěn nebyl. Úřady místo toho rodinu informovaly, že Younisův případ byl předán zvláštnímu trestnímu žalobci.

Húthijské úřady nakonec Younise Abdelsalama propustily 7. prosince 2022. Jeho bratr poděkoval Amnesty International za kampaň za Younisovo osvobození.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Jemen

Jemen: Propusťte zadržované lidskoprávní aktivisty a humanitární pracovníky

V květnu 2023 vtrhly ozbrojené síly Hútiů na akci pořádanou náboženskou menšinou baháistů a zadržely sedmnáct lidí. Šest z nich stále zůstává ve vězení, kde jim hrozí mučení. Amnesty vyzývá k jejich okamžitému propuštění, protože jsou zadržováni výhradně za pokojné uplatňování svých lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 2000

Podepíšu