Poděkování Chow Hang-Tung za vaše vzkazy z Maratonu psaní dopisů

  Článek

Drazí přátelé,

nedávno jsem ve vězení navštívil Chow Hang-Tung. Je jednou z těch, za které jsme bojovali v rámci Maratonu psaní dopisů 2022. 

Můžu říct, že má dobrou náladu a jako vždy je velmi uvážlivá. Během mé 15minutové návštěvy měla na tváři svůj typický úsměv. Díky Maratonu psaní dopisů jí totiž od listopadu chodí dopisy od podporovatelů z celého světa. A já bych rád předal její poděkování všem lidem, kteří napsali dopis na její podporu.

Četla každý dopis, který jí přišel. Bohužel si u sebe může kvůli vězeňským pravidlům nechat jen 30 dopisů. Nicméně, jelikož se učila japonštinu a korejštinu, mohou se možná někteří japonští a korejští pisatelé těšit na dopisy s její odpovědí. 

Chow je držena ve věznici Tai-Lam, která stojí v údolí blízko vodní nádrže a v těchto dnech tam bývá velmi chladno. V den, kdy jsme se potkali, měla na sobě všechno oblečení, které jí bylo povoleno. Ani to ale nestačilo, aby se netřásla zimou. Snažil jsem se s ní sdílet pár tipů, jak se udržet v teple. Hubne, jídlo ve vězení je drženo na naprostém minimu. V den mé návštěvy je ale lunární Nový rok, a tak každý vězeň dostane navíc kuřecí stehno. Doufám, že si ho užije. Vím, že by si také užila více času na čtení. Četbu nejrůznějších knih měla totiž vždy ráda, největší zájem měla o témata politické transformace a historie politických institucí. Dostat do věznice knihy ale není snadné, vězeňská správa má velkou volnost v rozhodování o tom, jaké knihy se dovnitř dostanou. Například Camusova L'Homme révolté, tchajwanské knihy a vězeňská psaní jsou zakázány.

Je důležité říct, že ani zadržení nezastavilo její boj za lidská práva. Od momentu, kdy byla před 15 měsíci uvězněna, strávila Chow v součtu více než 60 dnů na soudních řízení ve čtyřech samostatných případech, které jsou proti ní vedeny. V jednom z nich je obviněna z pobuřování, a to pouze za pokojné uctění památky obětí zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Vzhledem k tomu, že v některých případech se Chow obhajuje sama bez právního zastoupení, ručně napsala 50 stran poznámek na svou obhajobu u soudu. Obhajuje použití výrazu „masakr“ k popisu armádního zásahu v roce 1989, přestože jí soudce opakovaně v používání tohoto výrazu bránil. Úspěšně také zrušila omezení zpravodajství, díky čemuž jsou řízení o soudních procesech v oblasti národní bezpečnosti transparentnější. V jednom ze svých případů se jí úspěšně podařilo dosáhnout odvolání, ačkoli vláda nedávno podala další odvolání proti jejímu osvobozujícímu rozsudku. Jako jejího přítele mě její odhodlání nepřekvapuje. Vždy byla strategickou a nadšenou právničkou v oblasti lidských práv.

Nyní si představte, o kolik víc by toho mohla dosáhnout, kdyby byla volná.

Hang-Tung oslavila 38 let a jsou to už druhé narozeniny, které tráví uvězněná. Díky neutuchající podpoře, kterou od vás cítí, se jí daří udržet si pozitivní mysl i navzdory okolnostem.

Děkujeme za vaši podporu. Prosím, i nadále stůjte za stovkami obránců lidských práv, jako je Chow Hang-Tung z Hong Kongu.

S úctou, Johnson Yeung

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3894 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...