© Raphael Renter, Unsplash

Nenávistné a urážlivé projevy vůči LGBTQ+ komunitě na Twitteru pod Elonem Muskem prudce rostou

  Článek

LGBTI Diskriminace   Spojené státy publikován 12.2.2023

60 % dotázaných LGBTQ+ organizací a aktivistů hlásí nárůst urážlivých projevů po nástupu Elona Muska do funkce generálního ředitele Twitteru.

Podle nového průzkumu organizací Amnesty International USA, GLAAD a Human Rights Campaign nedokáže Twitter chránit organizace ani jednotlivce, kteří se zasazují o práva sexuálních menšin, před on-line násilím a týráním. Obtěžování LGBTQ+ aktivistů navíc zesílilo poté, co Elon Musk v říjnu 2022 Twitter koupil. 

Všichni respondenti tvrdí, že se na Twitteru setkali s nenávistnými a urážlivými projevy. 60 % respondentů průzkumu pak uvedlo, že od nástupu Elona Muska do funkce generálního ředitele Twitteru počet těchto projevů vůči nim vzrostl. Zbylých 40 % se setkalo se stejnou mírou nepřátelství jako dříve. Žádný z respondentů nezaznamenal pokles. 

Do průzkumu bylo zahrnuto 11 LGBTQ+ organizací a 9 významných osobností zasazujících se o práva sexuálních menšin. Zároveň se jednalo o organizace a jednotlivce s velkým počtem sledujících na Twitteru, přičemž 70 % respondentů jich mělo na této platformě alespoň 10 tisíc. Cílem průzkumu bylo zjistit, v jaké situaci se obránci práv LGBTQ+ nachází po změnách ve společnosti Twitter, kterými bylo třeba propuštění globálního týmu pro lidská práva a mnoha zaměstnanců oddělení důvěry a bezpečnosti. 

„Twitter musí udělat více pro ochranu LGBTQ+ aktivistů a organizací na své platformě. Tato sociální síť se považuje za „společenské digitální náměstí“, ale je to náměstí, kde jsou hlasy LGBTQ+ až příliš často překřikovány a umlčovány neustálými nenávistnými projevy a obtěžováním. Podle obecných zásad OSN pro podnikání a lidská práva mají všechny firmy povinnost brát na lidská práva ohled. Je přinejmenším zklamáním slyšet, že problém nenávistných a urážlivých projevů na Twitteru se jen zhoršuje," 

- Michael Kleinman, vrchní ředitel pro technologie a lidská práva Amnesty International USA.

Devět respondentů se pokusilo obtěžování nahlásit společnosti Twitter. 88 % z nich pak uvedlo, že Twitter nepodnikl žádné kroky ke zmírnění či odstranění nahlášeného obsahu. 

„GLAAD je i nadále hluboce znepokojena bezpečností LGBTQ+ lidí a všech lidí na okraji společnosti na Twitteru. V červenci zveřejněný Index bezpečnosti sociálních médií organizace GLAAD udělil Twitteru 48 bodů ze 100 možných a Twitter zůstává pro LGBTQ+ lidi nebezpečným místem. Dezinformace a nenávistný obsah mají reálné důsledky a nezvratně poškozují naši komunitu. Všichni vedoucí představitelé našich společností, vlád a komunit mají povinnost podporovat vzdělání, fakta a pravdu. Naopak se musí postavit těm, kteří aktivně pracují proti těmto principům demokracie," uvedl mluvčí GLAAD. 

„Sociální média mají v našich životech obrovský význam, což znamená, že platformy jako Twitter mají povinnost zajistit prostor bez násilné rétoriky a obtěžování – povinnost, kterou dlouho ignorovaly. Z nezávislých výzkumů víme, že on-line obtěžování přímo souvisí s off-line nenávistí. Již mnohokrát jsme se přesvědčili, že nenávist, která se na internetu rozlévá, nakonec vyústí v reálné následky. Znovu vyzýváme Twitter, aby se zachoval správně a stal se sociální sítí bez nenávisti," vyjádřila se Kelley Robinson, prezidentka organizace Human Rights Campaign. 

60 % všech respondentů uvedlo, že nenávistné a urážlivé projevy ovlivnily způsob, jakým platformu používají, včetně méně častého zveřejňování příspěvků na Twitteru, sdílení méně informací týkajících se jejich práce a omezení toho, s kým na platformě komunikují. Tento problém se projevil zejména u aktivistů – osm z devíti dotázaných uvedlo, že obtěžování silně ovlivňuje jejich fungování na Twitteru (ve srovnání se čtyřmi z jedenácti organizací, které uvedly totéž).

65 % všech respondentů také sdělilo, že na Twitteru je více nenávistných a urážlivých projevů než na jiných platformách, které používají. 15 % respondentů pak odpovědělo, že nenávistných a uráživých projevů je na Twitteru méně. 20 % označilo jejich množství za přibližně stejné jako na jiných sociálních sítích. Zkušenost jednotlivých aktivistů byla ve srovnání s organizacemi opět negativnější. 

Podle průzkumu se nenávistné a urážlivé projevy na Twitteru staly problematičtějšími ve srovnání s jinými sociálními sítěmi od doby, kdy nad ním Elon Musk převzal kontrolu. 30 % všech respondentů uvedlo, že od října 2022 došlo k nárůstu nenávistných a urážlivých projevů na jiných platformách (mimo Twitter), zatímco 60 % respondentů uvedlo nárůst na Twitteru. 30 % rovněž zaznamenalo nárůst off-line násilí a od října 2022 zažívá více nenávistných a urážlivých projevů, výhrůžek a obtěžování.


Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...