© AFP via Getty Images

Spojené arabské emiráty: Plány na zintenzivnění těžby jsou v rozporu s předsedáním světovému klimatickému summitu

  Článek

  Spojené arabské emiráty publikován 28.2.2023

Zisky těžební firmy ADNOC, která je součástí státní ropné společnosti Spojených arabských emirátů, dosáhly rekordních částek. Firma navíc plánuje těžbu fosilních paliv ještě posílit. Její generální ředitel byl však vybrán jako předseda příštího klimatickému summitu COP28. 


„Sultan al-Jaber, generální ředitel společnosti ADNOC, která je jedním z největších producentů ropy a plynu, plánuje posílit produkci fosilních paliv. To je v naprostém rozporu s jeho rolí předsedy klimatického summitu COP28," komentovala situaci klimatická expertka Amnesty International Marta Schaaf. 


„Sultan al-Jaber nemůže být spolehlivým zprostředkovatelem klimatických vyjednávání ve chvíli, kdy společnost, v jejímž čele stojí, plánuje nadále pokračovat v poškozování klimatu. Navzdory al-Jaberově popírání je jasné, že se nachází ve střetu zájmů. Jeho jednání nejenže urychlí současnou klimatickou katastrofu, ale i nadále pokračující porušování lidských práv v zemi,“ dodala Schaaf. 


Poté, co byl al-Jaber minulý měsíc vybrán jako předseda COP28, sdělil, že obavy o stav klimatu by neměly ohrožovat ekonomický růst. Označil také zemní plyn, který je intenzivním skleníkovým plynem a zároveň důležitou součástí těžebního portfolia jeho společnosti, za kritickou součást přechodu k udržitelné energetice. 


Objevily se také zprávy, že někteří zaměstnanci společnosti ADNOC byli vysláni do pořadatelského týmu COP28. Postoje této společnosti posilují obavy, že nadcházející klíčový klimatický summit bude manipulován fosilním průmyslem. 


„Opět vyzýváme Sultana al-Jabera, aby rezignoval na svou pozici ve státní těžební společnosti a jakožto předseda klimatického summitu COP28 zahrnul odklon od fosilních paliv mezi priority klimatických vyjednávání,“ shrnula Marta Schaaf.

Aktuální petice

  Spojené arabské emiráty

Básník a bloger odsouzen na deset let kvůli článkům o lidských právech!

Ahmed Mansúr je básník, bloger a obránce lidských práv. V květnu 2018 byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen k deseti letům ve vězení. Ahmed je držen na samotce, v cele nemá matraci, nejsou mu umožněny vycházky. Na protest proti špatným podmínkám ve vězení držel opakovaně hladovku. Jeho zdravotní stav je velmi vážný. Ahmend byl obviněn a odsouzen pouze za poklidné uplatňování svých práv na svobodu projevu a sdružování. Amnesty požaduje jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 3374

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...