© Private

Slavíme úspěch: íránská aktivistka Saba Kord Afshariová byla propuštěna na svobodu

  Článek

Aktivistka z Íránu Saba Kord Afshariová byla propuštěna na svobodu. V červnu 2019 byla zatčena, protože nenásilně protestovala proti povinnému nošení hidžábu. Její matka Raheleh Ahmadiová zůstává ve vězení.

Saba Kord Afshariová je aktivistka za lidská a ženská práva z Íránu. V červnu 2019 byla zatčena kvůli své nenásilné aktivitě, včetně účasti na kampani „White Wednesdays“ (Bílé středy), kde ženy oblečené v bílém protestovaly proti povinnému nošení hidžábu. Ve vězení byla Saba mučena, vydírána a nucena k „přiznání“. Poté, co úřady zatkly a vyslýchaly její matku Raheleh Ahmadiovou, se Saba k vykonstruovaným obviněním doznala. Soud ji v srpnu 2019 odsoudil k 24 letům odnětí svobody za zločiny „shromažďování a plánování spiknutí proti národní bezpečnosti", „propagandy proti státu“ a „propagace korupce a prostituce“, protože na veřejnosti nebyla zahalená. 

Díky boji za Sabino osvobození byl v březnu 2021 snížen její trest na sedm a půl roku vězení, v dubnu 2022 byl snížen na pět let. V únoru 2023 byl její rozsudek zrušen v rámci hromadné amnestie u příležitosti výročí Íránské islámské revoluce. Dne 8. února byla Saba Kord Afshariová propuštěna na svobodu z věznice Evin.

Sabina matka Raheleh Ahmadiová zůstává ve vězení. V prosinci 2019 byla kvůli boji za propuštění své dcery odsouzena na dva roky a sedm měsíců vězení. Saba za její propuštění v květnu 2021 držela protestní hladovku, ale na výzvu své matky ji po deseti dnech ukončila. Amnesty International nadále sleduje případ Raheleh Ahmadiové. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...