© AFP via Getty Images

Thajsko: Dětským demonstrantům hrozí přísné postihy

  Článek

  Thajsko publikován 17.4.2023

Thajské úřady zatýkají, stíhají, sledují a zastrašují nezletilé demonstranty. Právě lidé mladší 18 let, zejména studenti středních škol, tvoří většinu účastníků protivládních protestů. Významnou roli v nich hrají také nezletilí LGBTI aktivisté, domorodé děti a děti z etnických menšin. Jejich situaci přibližuje nový report Amnesty.

Demonstranti dosud požadovali vzdělávací, politické, ekonomické a sociální reformy. Kritizovali také paternalistický a rigidně konzervativní establishment země.

K dnešnímu dni jich bylo z trestných činů obviněno téměř 300. Někteří z nezletilých demonstrantů čelí obvinění ze vzpoury a urážky monarchie, za což jim hrozí několik let ve vězení. Ostatní byli obviněni z porušení pravidel o veřejných shromážděních, která byla stanovena ve výjimečném nařízení souvisejícím s pandemií covid-19, jež bylo mezitím zrušeno. 

„Thajsko má zákonnou povinnost zaručit dětem právo na svobodu pokojného shromažďování. Místo toho si ale uplatňování tohoto práva vyžádalo vysokou cenu a protestujícím hrozí desítky let za mřížemi. Děti, které mají celý život před sebou, nyní čelí vážným postihům pouze za účast na pokojných protestech" 

- Chanatip Tatiyakaroonwong, výzkumný pracovník Amnesty International v Thajsku. 

Amnesty zdokumentovala celou řadu taktik, kterými thajské úřady právo na protest potlačují. Běžně monitorovaly nebo sledovaly dětské demonstranty, za účast na veřejných shromážděních přímo zastrašovaly děti z etnických menšin a při prověrkách kladly zbytečné a invazivní otázky, například zda dotyčný nemá vztah s osobou stejného pohlaví. 

Při policejním zásahu na protivládním protestu v Bangkoku úřady údajně spoutaly 12letého protestujícího. Další z demonstrantů, kterému bylo v té době 17 let, uvedl, že byl při protestu postřelen gumovými projektily. 

Chompoo, třináctiletá dětská demonstrantka z Bangkoku, Amnesty International sdělila, že ji úřady sledují od března 2022. Podobně byl 16letý LGBTI aktivista sledován přímo u svého domu i ve škole, což se projevilo na jeho duševním zdraví nastoupením záchvatů paniky, nespavostí a dalším stresem způsobeným neustálým tlakem. 

Amnesty International rovněž zdokumentovala, že úřady vyvíjejí nátlak na rodiče, aby děti od účasti na protestech odrazovali nebo jim v ní bránili. To vyvolalo napětí v rodinách, které ve dvou zdokumentovaných případech vyústilo v domácí násilí vůči dětským účastníkům protestů. 

Thajská vláda musí upustit od všech trestních stíhání pokojných dětských demonstrantů, ukončit všechny formy zastrašování a sledování, stejně jako zrušit nebo změnit zákony, které omezují právo dětí na protest. Možnost pokojně protestovat je základním lidským právem.

Aktuální petice

  Thajsko

Děti za mříže nepatří! Pomozme zastavit pronásledování mladých obránců lidských práv v Thajsku

Thajské úřady stíhají a pronásledují dětské obránce lidských práv za pokojné uplatňování jejich práva na protest. Mezi 283 dětmi, proti nimž je vedeno trestní řízení, jsou například Thanakorn „Petch“ Phiraban, bojující za práva LGBTI+ komunity, Chan Tonnamphet, aktivistka za práva původních obyvatel, a „Sand“, která je obviněna v souvislosti s účastí na protivládních protestech.

 

Aktuální počet podpisů: 1438 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...