© Amnesty International

Skvělá zpráva: Čtyři novináři odsouzení k trestu smrti jsou na svobodě!

Článek

Trest smrti   Jemen publikován 18.4.2023

Čtyři jemenští novináři odsouzení v roce 2020 k trestu smrti byli propuštěni v rámci výměny vězňů.

V rámci výměny vězňů mezi hútískými de facto orgány a mezinárodně uznávanou jemenskou vládou byli z vězení propuštěni čtyři jemenští novináři odsouzení k nejvyššímu trestu.

Dne 9. června 2015 byli Akram al-Walidi, Abdelkhaleq Amran, Hareth Hamid a Tawfiq al-Mansouri zatčeni poté, co členové jednotek Hútí provedly razii v hotelu Qasr al-Ahlam v San'á. Následně byli zadržováni bez obvinění až do prosince 2018, kdy byli obviněni z řady trestných činů, včetně "špionáže pro Saúdskou Arábii"; za což hrozí trest smrti, a také z "vysílání fám, falešných zpráv a prohlášení na podporu nepřátelské Saúdské Arábie a jejích spojenců proti Jemenské republice".

K trestu smrti byli odsouzeni 11. dubna 2020 Specializovaným trestním soudem v San'á po hrubě nespravedlivém procesu, při němž jejich právníkům nebylo umožněno účastnit se téměř všech soudních jednání. O rozsudku smrti nebyli informováni jejich advokáti ani rodiny.

Během téměř osmiletého věznění čelili novináři hrubému porušování lidských práv, včetně nuceného zmizení, držení na samotce, svévolného zadržování, odpírání lékařské péče, mučení a dalšího špatného zacházení.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Jemen

Jemen: Propusťte zadržované lidskoprávní aktivisty a humanitární pracovníky

V květnu 2023 vtrhly ozbrojené síly Hútiů na akci pořádanou náboženskou menšinou baháistů a zadržely sedmnáct lidí. Šest z nich stále zůstává ve vězení, kde jim hrozí mučení. Amnesty vyzývá k jejich okamžitému propuštění, protože jsou zadržováni výhradně za pokojné uplatňování svých lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 1501 Náš cíl: 2000

Podepíšu