© Amnesty International

Evropský parlament podpořil nigérijského zpěváka odsouzeného k smrti

  Článek

Yahaya Sharif-Aminu z Nigérie byl odsouzen k trestu smrti, protože napsal píseň s údajně hanlivými komentáři o proroku Mohamedovi. Evropský parlament schválil rezoluci odsuzující tento rozsudek a požadující Yahayaovo okamžité propuštění.

Yahaya Sharif-Aminu je 22letý zpěvák z Nigérie. V únoru 2020 složil píseň, která údajně obsahovala hanlivé komentáře o proroku Mohamedovi, a sdílel ji přes WhatsApp. V březnu byl zatčen. Jeho rodina musela utéct z domova, protože rozbouřená skupina zapálila jejich dům. Tento čin nebyl vyšetřován.

Yahaya byl v srpnu 2020 odsouzen k smrti za rouhání. Soudní proces byl nespravedlivý, Yahaya po jeho dobu neměl přístup k právníkovi ani k rodině. Kromě rozsáhlé mezinárodní kritiky s rozsudkem nesouhlasilo i několik nigerijských náboženských organizací. Yahaya se proti rozsudku odvolal a odvolací soud v lednu 2021 nařídil obnovení procesu. Úřady ještě nerozhodly o datu nového soudního řízení. 

Yahaya Sharif-Aminu je nadále ve vazbě, nemá přístup k právnímu zástupci, rodině ani zdravotní péči, a stále mu hrozí udělení trestu smrti. 

Evropský parlament Yahaya podpořil a 23. dubna 2023 schválil rezoluci, v níž vyzval nigerijské úřady, aby zrušily všechna obvinění a okamžitě Yahaya propustily. V rezoluci bylo uvedeno: „Panují závažné obavy ohledně spravedlnosti procesu s Yahayaem Sharif-Aminuem, a rovněž i o obviněních založených na WhatsApp zprávách. Uložení trestu smrti v nespravedlivém soudním řízení je porušením práva na život. Yahaya Sharif-Aminu musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.“

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3142 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...