© Private

Vážně nemocný Arash Sadeghi byl znovu odsouzen

Článek

Arash Sadeghi trpí vzácnou formou rakoviny, přesto ho íránské úřady nepřestávají postihovat za pokojný aktivismus za lidská práva. V květnu 2021 byl z vězení propuštěn, v souvislosti s protesty vyvolanými smrtí Mahsy Aminiové byl ale na podzim 2022 znovu zatčen. V lednu 2023 byl odsouzen k více než pěti letům vězení.

Arash Sadeghi je významný íránský lidskoprávní aktivista. V minulosti byl odsouzen k patnácti letům odnětí svobody, v květnu 2021 byl po více než sedmi letech vězení propuštěn. Nyní ale čelí dalšímu trestu.

Arash nepřestal obhajovat lidská práva. 10. října 2022 byl v souvislosti s celostátními protesty vyvolanými vraždou Mahsy Aminiové znovu zatčen a zadržen. Byl přemisťován mezi detenčními centry a pokračoval v kritice režimu, například informoval o popravě protestujícího, která proběhla 12. prosince. Ve vazbě neměl přístup k právníkovi, ani k nezbytně důležitým lékům. V roce 2018 mu byla diagnostikována rakovina kosti, k tomu trpí následky více než 70denní hladovky, kterou držel na podporu svojí manželky, aktivistky a spisovatelky Golrokh Iraei. Arash má problémy s ledvinami, střevy, žaludkem a srdcem.

Arash byl sice 21. ledna 2023 propuštěn na kauci, o týden později byl ovšem odsouzen. Revoluční soud mu v nepřítomnosti udělil trest pět let vězení za „shromažďování a spiklenecké plánování proti národní bezpečnosti“ a sedm měsíců za „propagandu proti státu.“ Navíc na Arashe uvalil dvouroční zákaz vycestovat ze země, bydlet v Teheránu a v severních provinciích, a používat internet pro obhajobu lidských práv.

Aktuální petice

Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu