© Getty Images

Uganda: Prezident schválil zákon proti homosexualitě. Za jeho porušení hrozí až trest smrti

  Článek

LGBTI   Uganda publikován 1.6.2023

Prezident Yoweri Museveni 29. května 2023 podepsal kontroverzní zákon, který kriminalizuje sexuální styk mezi dospělými osobami stejného pohlaví. Zákon okamžitě získal nálepku jednoho z nejpřísnějších na světě. A plným právem. Těm, kdo ho poruší, hrozí desítky let vězení, doživotí nebo dokonce trest smrti.

Zákon proti homosexualitě z roku 2023 zavádí trest doživotního vězení za sexuální styk mezi lidmi stejného pohlaví a až deset let za mřížemi za pokus o pohlavní styk osob stejného pohlaví. Zavádí také trest smrti za „přitěžující okolnosti homosexuality" a kriminalizuje „propagaci" homosexuality, což je vágní ustanovení podporující homofobii. 

„Tohle je temný den pro práva LGBTI+ lidí a pro Ugandu. Schválení takto drakonického zákona je vážným útokem na lidská práva, ugandskou ústavu a mezinárodní závazky v oblasti lidských práv, jichž je Uganda smluvní stranou. Zákon proti homosexualitě nepřinese nic dobrého. Pouze do legislativy zakotví diskriminaci, nenávist a předsudky vůči LGBTI+ lidem a těm, kteří jim pomáhají. Již teď je jisté, že jim hrozí ztráta svobody, soukromí, svobody projevu a možnosti žít bez diskriminace,“ 

- Flavia Mwangovya, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro východní a jižní Afriku. 

Návrh zákona dále omezuje svobodu shromažďování a projevu tím, že za „propagaci homosexuality" navrhuje trest odnětí svobody až na dvacet let. Nejasně kriminalizuje poskytování podpory, ať už věcné nebo finanční, za účelem usnadnění činností, které podporují homosexualitu. Cílí tak na jednotlivce, sdělovací prostředky a organizace působící v oblasti práv LGBTI+ lidí. 

Dne 21. března 2023 ugandský parlament schválil zákon proti homosexualitě. Hlasovalo pro něj 387 z 389 poslanců. 21. dubna 2023 pak ugandský prezident Yoweri Museveni odmítl znění zákona podepsat a vrátil jej zpět do ugandského parlamentu k opětovnému projednání několika bodů. Dne 2. května 341 poslanců hlasovalo pro pozměněný návrh zákona a poslalo jej zpět prezidentu Musevenimu, který zákon 29. května navzdory ostré kritice obránců lidských práv i řady západních zemí podepsal. 

Amnesty opakovaně vyzývala ke zrušení kontroverzního zákona. Nadále žádáme mezinárodní společenství, aby na ugandskou vládu vyvinulo patřičný tlak a byla zajištěna dostatečná ochrana práv LGBTI+ lidí v Ugandě.

Aktuální petice

  Uganda

Uganda přijala drakonický zákon proti homosexualitě. Za jeho porušení hrozí až trest smrti

Ugandský prezident schválil v květnu 2023 kontroverzní zákon, který kriminalizuje vztahy mezi osobami stejného pohlaví. Za jeho porušení hrozí lidem desítky let vězení, doživotí, nebo dokonce trest smrti. Od přijetí zákona došlo v Ugandě k nárůstu násilí vůči LGBTI+ komunitě. Ugandská vláda musí zákon zrušit a zajistit LGBTI+ lidem dostatečnou ochranu jejich práv.

Aktuální počet podpisů: 200

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...