© Amnesty International

Řecko: Tragické ztroskotání lodi ukazuje na zoufalou potřebu bezpečných a legálních cest do Evropy

  Článek

Migrace   Řecko publikován 24.6.2023

Ztroskotání lodi u řeckého pobřeží 13. června si vyžádalo pravděpodobně stovky mrtvých. Ačkoliv řecké úřady o plavidle v potížích věděly několik hodin předem, neposkytly mu pomoc. Amnesty vyzývá ke zveřejnění informací nutných k vyšetření tragéie, stejně jako k pomoci všem obětem a jejich rodinám.

Při ztroskotání lodi u řeckého pobřeží 13. června tragicky zahynulo přes 80 lidí, kteří se snažili dostat do Evropy. Další stovky se stále pohřešují a jejich přežití je nepravděpodobné. Na palubě plavidla bylo celkem 750 osob, včetně dětí, a jednalo se o uprchlíky a migranty z Pákistánu, Sýrie, Egypta a Palestiny. Zachránit se však podařilo pouze 104 z nich. 

Znepokojující je rovněž nejasná verze události ze strany řeckých úřadů. O plavidle byly totiž údajně informovány již 15 hodin před jeho ztroskotáním. Amnesty je proto naléhavě žádá, aby zveřejnily více informací o okolnostech, které vedly k rozhodnutí nezachránit plavidlo dříve. Vyzývá také agenturu Frontex, Evropskou pohraniční a pobřežní stráž, aby zveřejnila údaje a letecké snímky získané v rámci pozorování sledu událostí. Tyto informace budou mít zásadní význam pro rekonstrukci incidentu, neboť právě pozorovací letadla Frontexu plavidlo v úterý ráno zaznamenala. 

„Je to tragédie nepředstavitelných rozměrů, o to větší, že se jí dalo zcela zabránit. Požadujeme, aby bylo urychleně, důkladně, nezávisle a nestranně vyšetřeno, co tuto katastrofu způsobilo, a aby byla přeživším poskytnuta pomoc a podpora. Tolik otázek si žádá odpovědi. Proč nebyla pátrací a záchranná operace zahájena mnohem dříve? Co způsobilo převrácení lodi? Ti, kdo přišli o život, pozůstalí i jejich rodiny, si zaslouží transparentnost, pravdu a spravedlnost.“ 


- Adriana Tidona, výzkumnice Amnesty International v oblasti migrace 

Řecká pobřežní stráž po ztroskotání plavidla uvedla, že blíže nespecifikované osoby na lodi „odmítly" pomoc Řecka a přály si pokračovat do Itálie. Na lodi ovšem byly stovky lidí a není možné, že by se všemi bylo toto přání konzultováno. Řecká vláda měla konkrétní povinnosti vůči každému cestujícímu na plavidle, jež bylo zjevně v nouzi. 

Jedná se o další z tragédií ve Středozemním moři, které se dalo zcela zabránit vytvořením bezpečných a legálních cest do Evropy. 

Amnesty rovněž vyzývá řecké úřady, aby lidem, kteří tuto traumatizující událost přežili, zajistily přístup k náležité psychologické podpoře a péči. Všichni přeživší musí být rovněž ubytováni v bezpečném prostředí.

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...