© Getty Images

Dobrá zpráva z Venezuely: nespravedlivě zadržený fotograf byl propuštěn

  Článek

Carlos Debias strávil více než dva a půl roku ve vazbě, z toho patnáct měsíců po vydání příkazu, který měl vést k jeho propuštění. Od června 2023 je na svobodě, ale úřady ho nadále sledují.

Carlos Debiais, venezuelský fotograf, byl 12. listopadu 2021 zadržen příslušníky Generálního ředitelství vojenské kontrarozvědky (DGCIM) poté, co ho při natáčení ve státě Falcón vyslýchali bezpečnostní pracovníci státní ropné společnosti PDVSA. Během jeho pobytu ve vazbě několikrát nastala doba, kdy nebylo známo, kde se Carlos nachází. V dubnu 2022 byl vydán propouštěcí příkaz, ale věznice ho odmítla splnit, a tak Carlos strávil následujících patnáct měsíců svévolně držen ve vazbě. 6. června 2023 byl konečně propuštěn na svobodu, musí se ale každých šedesát dnů přihlásit u soudu, což je znepokojující. 

Carlos vyjádřil nejhlubší vděčnost aktivistům, kteří se angažovali za jeho osvobození, ​​a uvedl, že ostatní zadržení si byli vědomi mobilizace společnosti pro jeho propuštění, a cítí se zastoupeni a podporováni. „Děkuji jménem svým i jménem své rodiny za neuvěřitelnou práci, kterou jste odvedli při informování o mém případu, a za pomoc ve složité situaci, do které jsem se dostal. Naštěstí jsem nyní volný. Děkuji celé Amnesty.”

Amnesty International bude jeho případ nadále sledovat a jednat, pokud by proti Carlosovi byly podniknuty další kroky.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 



Aktuální petice

  Venezuela

Odsoudili ji k třicetiletému trestu, ve vězení přišla o dítě. Pomozte nám dostat Emirlendris Benitez na svobodu!

Venezuelanka Emirlendris Benitez byla v roce 2018 zadržena a v nespravedlivém procesu odsouzena k třicetiletému trestu vězení. V době svého zatčení byla těhotná, přesto byla vystavena krutému mučení. Následně byla převezena do nemocnice, kde bylo bez jejího vědomí či souhlasu její těhotenství přerušeno. Podepište petici a požadujte okamžité propuštění Emirlendris.

 

Aktuální počet podpisů: 252 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...