© Amnesty Switzerland

Slavíme úspěch: Švýcarský parlament změnil definici znásilnění!

  Článek

Moje tělo moje práva   Švýcarsko publikován 23.6.2023

Švýcarsko odsouhlasilo změnu zákona o znásilnění, nově je definice založená na souhlasu. Cyrielle Huguenot ze švýcarské Amnesty to ocenila jako významný úspěch, ale upozornila, že v boji proti sexuálnímu násilí jsou zapotřebí další kroky.

Švýcarská Národní Rada v červnu 2023 schválila změnu zákona, která upravuje definici znásilnění na „sex proti vůli jiné osoby.“ Vedoucí oddělení práv žen švýcarské pobočky Amnesty International Cyrielle Huguenot to okomentovala:

„Dnešní rozhodnutí je historickým vítězstvím nejen pro účastníky kampaně, kteří tvrdě pracovali, aby tohoto úspěchu dosáhli, ale také pro všechny přeživší sexuálního násilí ve Švýcarsku. Úprava zákona … znamená konec pro zastaralou definici znásilnění založenou na nutném užití fyzické síly, výhružky nebo nátlaku, která navíc za oběti určovala pouze ženy. Zákon nyní rozpoznává, že jakýkoliv sex bez souhlasu je znásilnění.

Ačkoliv máme před sebou ještě dlouhou cestu, dnešní rozhodnutí je významným krokem v boji proti sexuálnímu násilí ve Švýcarsku a v procesu zlepšování přístupu ke spravedlnosti pro přeživší.

Přestože nový zákon pomůže změnit chápání definice znásilnění, je zapotřebí, aby došlo k institucionální a společenské změně. Parlament teď musí jednat a zajistit školení a zvyšování povědomí pro policii a státní zástupce, stejně jako posílit podporu pro oběti. Souhlas také musí být součástí sexuální výchovy, musí se zveřejnit detailní statistiky o sexuálním násilí, a musí se spustit efektivní informační kampaně.“

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...