© Sascha Schuermann/Getty Images

Spojené arabské emiráty: COP28 se blíží, kritici režimu jsou ale stále nespravedlivě vězněni

  Článek

  Spojené arabské emiráty publikován 9.7.2023

Uplynulo deset let od chvíle, kdy Spojené arabské emiráty odsoudily v hromadném procesu 60 členů Emirátské občanské společnosti k mnoha letům v cele. 51 lidí z nich si už svůj trest odpykalo, přesto zůstávají ve vězení.

Ačkoli jsou Spojené arabské emiráty v centru pozornosti mezinárodního společenství díky nadcházejícímu pořádání nejdůležitější každoroční konference o změně klimatu COP28, tamní vláda dosud nepropustila žádného z 60 kritiků režimu, které v roce 2013 nespravedlivě uvěznila v hromadném procesu. A to ani přesto, že 51 z nich si uložený trest již odpykalo. 

„Vlády, které by mohly Spojené arabské emiráty ovlivnit, mlčí o nutnosti okamžitého propuštění těchto vězňů. COP28 nepřinese ambiciózní opatření, která potřebujeme, abychom zabránili klimatickému kolapsu, pokud se bude konat v prostředí, kde hostitelský stát má zákony omezující svobodu projevu účastníků a potlačuje občanskou společnost,“ 
- Heba Morayef, regionální ředitelka Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku

Tento hromadný soudní proces je proto smutnou vizitkou Spojených arabských emirátů, které bezpráví ani za 10 let nenapravily. 24 z odsouzených je navíc považováno za vězně svědomí. 

V březnu 2012 zahájily Spojené arabské emiráty sérii zatýkání, která vyústila stíháním 94 tamních občanů v nespravedlivém procesu o rok později. Obžalovaní byli obviněni z údajných vazeb na organizaci al-Islah a Muslimské bratrstvo a údajné usilování o změnu systému vládnutí v zemi. 

Z 69 odsouzených osob jich 60 zůstává ve vězení. 51 osob si trest odpykalo, ve vazbě ale zůstávají nadále pod záminkou boje proti extremismu. Dvaapadesát organizací, včetně Amnesty, vydalo petici vyzývající Spojené arabské emiráty k okamžitému propuštění těchto i dalších svévolně zadržovaných.

COP28, tedy 28. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, se bude konat v Dubaji od 30. listopadu do 12. prosince 2023. Na konferenci se sejde 198 smluvních stran, aby přijaly opatření k řešení globální hrozby, kterou představuje změna klimatu. 

Pokud chtějí vlády po celém světě zajistit, aby summit COP28 nebyl pošpiněn represemi a podařilo se zajistit naléhavá a účinná klimatická opatření, musí jednat a tlačit na úřady Spojených arabských emirátů, aby nespravedlivě vězněné propustily.

Aktuální petice

  Spojené arabské emiráty

Básník a bloger odsouzen na deset let kvůli článkům o lidských právech!

Ahmed Mansúr je básník, bloger a obránce lidských práv. V květnu 2018 byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen k deseti letům ve vězení. Ahmed je držen na samotce, v cele nemá matraci, nejsou mu umožněny vycházky. Na protest proti špatným podmínkám ve vězení držel opakovaně hladovku. Jeho zdravotní stav je velmi vážný. Ahmend byl obviněn a odsouzen pouze za poklidné uplatňování svých práv na svobodu projevu a sdružování. Amnesty požaduje jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 3374

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...