© Tsvangirayi Mukwazhi/Amnesty International

Dobrá zpráva ze Zimbabwe: aktivistky jsou nevinné

  Článek

Zimbabwské aktivistky Joana Mamombeová a Cecilia Chimbiriová byly obviněny, že lhaly o svém únosu a mučení ze strany policie v květnu 2020. Nejvyšší soud je po třech letech shledal nevinnými.

Joana Mamombeová a Cecilia Chimbiriová ze Zimbabwe čelily obvinění, že lhaly o svém dřívějším únosu a mučení policií, a byly obžalovány z pošpiňování obrazu státu. Joana a Cecilia se spolu s Netsai Maarovaovou, která je nyní v exilu, v květnu 2020 účastnily protivládních protestů vyvolaných reakcí státu na pandemii covidu-19. Policie je zatkla a následně převezla na neznámé místo, kde je mučila. Aktivistky následně čelily několika obviněním, včetně nařčení, že o únosu a mučení lžou.

Nejvyšší soud v Harare Joanu a Cecilii v červnu 2023 osvobodil. Soudkyně Munangati Manongwa uvedla, že důkazní materiál předložený obžalobou byl „iracionální, charakterizovaný zaujatostí a zlobou“ a shledala obžalované nevinnými ze všech bodů obžaloby.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Zimbabwe

Zimbabwské nevládní organizace v ohrožení kvůli spornému zákonu. Podpořte je

Zimbabwská vláda zveřejnila sporný návrh zákona o nevládních organizacích. Pokud bude schválen, hrozí některým organizacím kriminalizace jejich práce, nucené ukončení činnosti, nebo dokonce vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 882 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...