© Getty Images

Úspěch v Gruzii: kritik vlády dostal prezidentskou milost

  Článek

Kritik vlády a ředitel televizní stanice Nika Gvaramia byl v květnu odsouzen k trestu vězení a k vysoké pokutě v politicky motivovaném procesu. V červnu byl omilostněn prezidentkou Salome Zourabichvili.

Nika Gvaramia je významný kritik vládnoucí strany Gruzijský sen – demokratická Gruzie a ředitel televizní stanice Rustavi 2. V polovině května 2023 byl odsouzen za „zneužití svého postavení“ ke třem rokům a šesti měsícům vězení a za „zpronevěru“ k pokutě ve výši 50 tisíc gruzijských lari (asi 429 tisíc Kč). Obžaloba byla založena na obvinění, že jako ředitel Rustavi 2 používal služební auto pro soukromé účely, čímž měl poškodit finanční zájmy firmy a dopustit se zpronevěry.

O měsíc později ovšem Nikovi udělila milost prezidentka Salome Zourabichvili. Regionální ředitelka Amnesty International pro Východní Evropu Marie Struthers to okomentovala:

„Osvobození Niky Gvaramiy po udělení milosti prezidentky Zourabichvili je pozitivním krokem pro svobodu projevu a svobodu médií v Gruzii. Je však hluboce znepokojivé, že ředitel pro-opoziční televizní stanice vůbec mohl být uvězněn na základě nepodložených, politicky motivovaných obvinění.

Gruzie se zavázala provést řadu reforem v oblasti lidských práv jako součást své snahy o vstup do EU. Tyto závazky jsou ovšem prázdné kvůli rostoucím zásahům do svobody projevu. Bylo to očividné v nedávných pokusech parlamentu schválit legislativu, která vyžaduje, aby se organizace občanské společnosti, které dostávají 20 nebo více procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly jako ‚agenti zahraničního vlivu‘.

Přestože vítáme rozhodnutí a úsilí prezidentky zakročit proti zhoršování standardů lidských práv, gruzínské úřady musí odolat snaze umlčet kritické hlasy a místo toho zajistit, aby byla dodržována všechna lidská práva, včetně práva na svobodu projevu a svobodu tisku."

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...