© Marieke Wijntjes

Nizozemský parlament schválil novou definici znásilnění!

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 30.6.2023

Podle úpravy zákona schválené nizozemským parlamentem je znásilnění definováno pomocí absence souhlasu. Očekává se, že úpravu v dohledné době schválí i senát a Nizozemí se připojí k zemím, kde je souhlas součástí definice znásilnění.

Nizozemský parlament na začátku června 2023 schválil úpravu zákona, která změnila definici znásilnění na sex bez souhlasu. Podle předchozí podoby zákona bylo nutné prokázat, že došlo k použití násilí, vyhrůžek nebo nátlaku. Očekává se, že zákon během devíti měsíců schválí i senát. Nizozemí by se následně stalo 17. zemí Evropy, kde je souhlas součástí definice znásilnění.

Ředitelka nizozemské pobočky Amnesty International uvedla: "Úpravou našeho zastaralého zákona a uznáním, že sex bez souhlasu je znásilnění, učinilo Nizozemsko důležitý krok v boji proti rozšířenému sexuálnímu násilí a ke zlepšení přístupu ke spravedlnosti pro oběti. Přijetí tohoto zákona je historickým vítězstvím pro ty, kteří přežili sexuální napadení, a svědectvím o letech neúnavné kampaně stovek aktivistů a skupin obětí."

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.  


Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...