© Amnesty International

Konflikty ve vesnici Nabí Sálih přetrvávají. Obětí se stal dvouletý chlapec

  Článek

V palestinské vesnici Nábí Sálih se od roku 2009 pořádaly každotýdenní protesty. Ani dnes není situace klidná, poslední obětí konfliktu se stal dvouletý chlapec.

V palestinské vesnici Nabí Sálih byl od roku 2009 každý týden pořádán pokojný protest proti rozšiřování nedaleké izraelské osady. Izraelské ozbrojené složky protesty potlačovaly s použitím nepřiměřené síly. Ani po čtrnácti letech není situace pokojná.

V červnu 2023 se obětí konfliktu stal dvouletý chlapec Mohammed Tamini. Podle izraelské armády byl postřelen, když vojáci pronásledovali dva střelce, kteří dříve stříleli na izraelskou osadu. Palestinský aktivista a novinář Bilal Tamimi byl také zraněn a uvedl, že armáda vyčkávala na auto u vstupu do Nabí Saleh a začala střílet, když se přiblížilo. Chlapec byl helikoptérou převezen do nemocnice, kde po pár dnech zemřel.

Izraelská armáda uvedla, že „lituje zranění civilistů a je odhodlaná udělat vše, co je v jejích silách, aby předešla takovýmto incidentům“.

Od začátku roku v palestinsko-izraelských konfliktech zemřelo okolo 150 Palestinců a 20 Izraelců. 

Aktuální petice

  Palestinian Territory

Palestinská vesnice pod útlakem izraelských bezpečnostních složek!

Obyvatelé palestinské vesnice Nabí Sálih od roku 2009 každý týden pořádají nenásilné demonstrace za ukončení izraelské okupace a nezákonného rozšiřování izraelských osad na palestinských územích. Při jejich potlačování používají izraelské bezpečnostní složky nepřiměřenou sílu. Amnesty International považuje zásahy izraelských bezpečnostních složek za porušení práva na pokojné uplatňování práva na shromažďování a sdružování.

 

Aktuální počet podpisů: 612 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...