© Private

Australské centrum pro migranty na Nauru opustili poslední uprchlíci. Budoucnost ale zůstává nejistá

Článek

Migrace   Austrálie publikován 29.7.2023

Austrálie na Nauru provozovala centrum pro uprchlíky, které bylo velmi kritizované doma i v zahraničí kvůli zdejším nelidským podmínkám. Centrum konečně opustili poslední uprchlíci, Austrálie ale nadále nechává otevřenou možnost, že zařízení „v případě potřeby“ v budoucnu znovu využije.

Austrálie v roce 2012 zřídila v mikronéském ostrovním státě Nauru centrum pro žadatele o azyl, kteří do Austrálie přicestovali lodí. Zařízení mělo být provizorním opatřením, ale používalo se téměř 11 let. Nyní se centrum konečně uzavírá, i když budoucnost je nejistá.

Nejvyšší počet uprchlíků v centru byl 1233 v srpnu 2014. To se rovná asi 10 % počtu obyvatel Nauru. Kapacita zařízení byla naplněna v srpnu 2014, od tohoto roku do centra nebyl umístěn žádný další uprchlík.

Uprchlické centrum bylo velmi kritizované kvůli otřesným podmínkám, které v něm panovaly. Například podle Lékařů bez hranic byl tento případ jedním z nejhorších, jaké kdy viděli. Podmínky pro lidi, kteří do Austrálie přišli hledat bezpečí, byly nelidské. Dospělí i děti čelili naprostému fyzickému i psychickému vyčerpání. Bylo zdokumentováno několik případů znásilnění zadržených žen. V roce 2018 vyšla zpráva informující o rozsáhlém „syndromu odevzdanosti“ mezi dětmi drženými v zařízení, který se projevoval naprostou apatií, odmítáním přijímat jídlo a vodu, sebepoškozováním a v některých případech i pokusem o sebevraždu.

Zároveň australské i nauruské úřady záměrně komplikovaly možnosti zkoumat a informovat o podmínkách v centru, třeba pomocí zvýšení ceny novinářského víza na Nauru z 200 na 8000 dolarů a složitou administrativou.

Původní záměr australského státu přitom byl vytvořit pro uprchlíky tak špatné podmínky, že další, kteří o cestě do Austrálie uvažovali, od toho měli být odrazeni. Vláda pro tento účel neváhala utrácet velmi vysoké částky, konzervativní odhady uvádí, že celkově projekt stál více než 12 miliard dolarů. Strategie ale byla neúspěšná, v prvních dvanácti měsících po zřízení centra Austrálie zaznamenala nejvyšší počet uprchlíků přijíždějících do země lodí ve své historii.

Na konci června 2023 centrum konečně opustili poslední uprchlíci. Někteří z nich odletěli do Kanady, jiní byli dočasně přesunuti do Austrálie. V uplynulém roce také Austrálie využila nabídky Nového Zélandu a přemístila tam část uprchlíků.

Ačkoliv se centrum pro uprchlíky uzavřelo, Australské úřady nevyloučily možnost ho znovu využít v budoucnu. Austrálie bude Nauru nadále ročně platit 350 milionů dolarů jako poplatek za „eventuální možnost pro případ potřeby“.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Díky za upozornění...