© Private

Tádžický právník byl odsouzen na dalších 10 let

Článek

Právník Buzurgmekhr Jorov je ve vězení od roku 2015. Nedávno byl obžalován z dalšího trestného činu a odsouzen k deseti letům vězení.

Buzurgmekhr Jorov je obětí politicky motivovaného soudního procesu, protože jako právník zastupoval několik členů zakázaného politického uskupení Islámská strana obrody Tádžikistánu. Soudem byl shledán vinným z několika trestných činů, za což dostal trest ve výši 28 let vězení. Později byl jeho trest několikrát snížen, dohromady o deset let.

Nyní byl ale Buzurgmekhrův trest znovu navýšen. Po obvinění spoluvězněm byl Buzurgmekhr znovu obžalován z finančního podvodu. V červenci 2023 ho soud po pouhých dvou dnech slyšení uznal vinným a odsoudil ho k dalším deseti letům vězení, z nichž si má první dva roky odpykat ve věznici a zbytek v trestanecké kolonii v regionu Yavan.

Aktuální petice

Tádžikistán

Tádžikistán: Stop mučení obránce lidských práv

Buzurgmekhr Jorov, právník v oblasti lidských práv, vykonává politicky motivovaný trest 28 let odnětí svobody. Údajně denně podstupuje pravidelné bití – doprovázené výhružkami, urážkami a obtěžováním – pracovníky v zadržovacím středisku. Buzurgmekhru Jorovi nadále hrozí mučení a další špatné zacházení.

Aktuální počet podpisů: 2731 Náš cíl: 3000

Podepíšu