© Getty Images

Karim Tabbou byl propuštěn na svobodu. Nadále je ale terčem perzekuce

Článek

Karim Tabbou byl v dubnu 2021 propuštěn na svobodu. Od té doby byl ovšem už třikrát nespravedlivě zatčen.

Karim Tabbou, vůdce opoziční alžírské politické strany Union Démocratique et Sociale (UDS), byl v roce 2020 odsouzen v politicky motivovaném soudním procesu. Na konci dubna 2021 byl propuštěn na svobodu.

Karim je ovšem nadále v hledáčku alžírských úřadů a opakovaně je perzekuován za poklidné vyjadřování názoru a obhajobu lidských práv. V červnu 2021 byl krátce zatčen těsně před termínem parlamentních voleb. V dubnu 2022 byl zatčen na několik dnů, protože vyjádřil úctu nedávno zesnulému vězni svědomí Hakimu Debbazimu. V květnu 2023 strávil několik dní ve vazbě a byla proti němu vznesena čtyři obvinění, protože v televizi vystoupil spolu s bývalým tuniským prezidentem Mouncefem Marzoukim. Byl propuštěn pod „soudní kontrolu“, což znamená jistá omezení pohybu. Jeho případ nadále sledujeme.

Aktuální petice

Alžírsko

Pět let vězení pro alžírského novináře. Podepište petici za jeho propuštění

Novináře Ihsaneho El Kadiho poslal soud na pět let za mříže kvůli několika článkům kritizujícím alžírské úřady. Toto odsouzení je zřejmým porušením jeho práva na svobodu projevu a jasným příkladem toho, jak alžírské úřady zpřísňují kontrolu nad kritickými hlasy a nezávislými médii. Žádáme proto nejen propuštění Ihsaneho El Kadiho, ale také ukončení cenzury médií a novinářů v Alžírsku.

Aktuální počet podpisů: 1382 Náš cíl: 3000

Podepíšu