© private_archive

Povzbuďte Oleksandra Marčenka vzkazem solidarity!

  Článek

Oleksandr Marčenko z Ukrajiny byl na konci roku 2018 unesen ruskými úřady. Odpykává si nesmyslný trest 10 let vězení za špionáž v trestanecké kolonii na východu Ruska. Pošlete mu vzkaz solidarity a dejte mu vědět, že má podporu po celém světě.

Oleksandr Marčenko z Ukrajiny byl v prosinci 2018 při návratu z Doněcku přes Rusko unesen, uvězněn a mučen. Po čtyřech měsících byl formálně vzat do vazby za údajné „pašovaní“ a na konci roku 2019 byl obviněn ze špionáže. O další rok později byl odsouzen k 10 letům vězení v trestanecké kolonii. V prosinci 2022 mu navíc byla uložena pokuta ve výši 30 tisíc rublů za přestupek „znevážení ruských ozbrojených sil“. V současnosti je držen v trestanecké koloniii v Burjatsku, regionu sousedícím s Mongolskem.

Pošlete Oleksandrovi vzkaz solidarity a podpořte ho!

 

Jak by vzkaz solidarity měl vypadat?

-   Pošlete pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček – odsouzeným může být dovoleno obdržet pouze omezený počet balíčků, a tak by se mohlo stát, že se k Oleksandrovi nedostane důležitá zásilka od jeho rodiny. 

-   Pošlete pozitivní vzkaz – můžete i třeba poslat přání k Oleksandrovým narozeninám (11. října 1971).

-   Text by měl být v ruštině. Můžete například využít Google překladač, nebo použijte vzorový vzkaz. Můžete vzkaz napsat i anglicky nebo česky, ale pro Oleksandra bude složitější mu rozumět. 

-   Vzkaz může obsahovat kresbu nebo fotografii. Hezký obrázek může do života odsouzeného přinést trochu radosti.

-   Neposílejte vzkazy, které by mohly být považovány za výzvu k extremismu nebo ilegálním aktivitám. Pokud možno, vyhněte se otevřeně politickým textům. Nemusíte ani zmiňovat Amnesty International. 

Neposílejte vzkazy, které by mohly vypadat jako šifra.

 

Vzorový vzkaz:

-   Jsme s vámi! – Мы с вами! 

-   Máte moji podporu! - мате моджи подпору!

-   Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!

 

Adresa, kam poslat vzkaz solidarity:

Marchenko Aleksandr Vladimirovich, b.11/10/1971
FKU IK-2
ul Bogorada, 34a,
Ulan-Ude, Republic of Buryatia
Russian Federation 670013

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...