© NurPhoto via Getty Images

Polsko: protesty za právo na potrat pokračují

  Článek

Smrt Doroty Lalik, která zemřela, protože jí doktoři neřekli, že je v ohrožení života a že má právo na potrat, rozpoutalo další protesty proti potratovému zákonu.

V roce 2021 v Polsku vešlo v platnost rozhodnutí Ústavního soudu, které značně zpřísnilo zákon o interrupcích. Podle zákona potrat stále mohou podstoupit ženy, které těhotenství ohrožuje na životě. V praxi se ale doktoři obávají potrat provést, protože pokud soud později shledá, že žena v ohrožení života nebyla, můžou dostat trest ve výši až tří let vězení. Proto častokrát čekají, až plod zemře, než těhotným skutečně pomůžou.

To se stalo i Dorotě Lalik. V květnu 2023 přijela do nemocnice, protože jí v 20. týdnu těhotenství praskla voda. Její stav se zhoršoval a zánět v jejím těle zesiloval, podle jejího manžela ji nutili ležet s nohama nad výší hlavy. Nikdo ze zdravotního personálu ji neinformoval, že je v ohrožení života, a že má tedy právo na potrat. Ačkoliv byla pouze minimální šance, že plod přežije, doktoři čekali, zda se stav zlepší. Plodu po třech dnech přestalo tlouct srdce, ale pro Dorotu už bylo pozdě, a o několik hodin později zemřela na septický šok.

Na začátku června ombudsman rozhodl, že nemocnice pochybila, protože Dorotě zatajila, že je v ohrožení života a že má proto právo na potrat. Podle Dorotina manžela jim žádný doktor během těhotenství neřekl, že prakticky nebyla žádná šance, že jejich dítě se narodí zdravé. 

Rozhodnutí ombudsmana v Polsku rozpoutalo další protesty proti potratovému zákonu. Podobně tomu bylo i v roce 2021 po smrti ženy známé jako Isabela. Davy skandovaly heslo „přestaňte nás zabíjet“.

Aktuální petice

  Polsko

MÍRUMILOVNÁ DEMONSTRACE NENÍ ZLOČIN!

Během posledních dvou let proběhly v Polsku tisíce demonstrací, které napomohly zpomalit nebo zastavit destruktivní právní změny. Vrcholem byly nedávné protesty proti zpřísnění potratového zákona, kvůli kterému došlo téměř k úplnému zákazu potratů v Polsku.

 

Aktuální počet podpisů: 594 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...