© John Nielsen Amnesty International Denmark

Dánsko prohlásilo dva další regiony v Sýrii za „bezpečné“. Uprchlíkům hrozí deportace

  Článek

Migrace   Dánsko publikován 28.4.2023

Dánsko prohlásilo syrské regiony postižené následky zemětřesení za bezpečné, ačkoliv uprchlíci po návratu do Sýrie čelí porušování práv a perzekuci.

Imigrační úřad v Dánsku v březnu 2023 oznámil, že považuje syrské regiony Tartous a Latakia za bezpečné. V roce 2019 za bezpečné prohlásil i Damašek a okolní region Ríf Damašek. Uprchlíci ze Sýrie, kteří z těchto regionů pochází, čelí riziku, že budou deportováni. 

Podle Amnesty International přitom uprchlíci, kteří se vrátí do Sýrie, čelí hrubým porušením jejich lidských práv a jsou perzekuováni syrskými úřady. Výjimkou není ani mučení, únos nebo zabití. Dánské rozhodnutí navíc přišlo pouhých několik týdnů po ničivém zemětřesení na hranici Turecka a Sýrie, které způsobilo smrt desítek tisíc lidí a způsobilo vážné poškození vodovodních sítí v chudých regionech Latakia a Tartous – tedy přesně v oblastech prohlášených za bezpečné. 

Dánsko od roku 2019 zrušilo povolení k pobytu 150 uprchlíkům. Imigrační úřad ovšem není jediná instituce, která situaci uprchlíků řeší. Od začátku roku 2022 Úřad pro odvolání uprchlíků zrušil 77 % rozhodnutí Imigračního úřadu týkajících se deportací Syřanů. Uprchlíci jsou ovšem pořád kvůli novému rozhodnutí v nebezpečí. 

Aktuální petice

  Dánsko

Syřanům v Dánsku hrozí nucený návrat do válkou zmítané Sýrie – pomůžete?

Dánsko je první evropskou zemí, která se rozhodla rušit nebo neprodlužovat syrským uprchlíkům povolení k pobytu s odůvodněním, že některé části Sýrie jsou již dostatečně bezpečné. Od roku 2020 dánské úřady zrušily nebo neprodloužily pobyt 380 Syřanům.

 

Aktuální počet podpisů: 1022 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...