© © Leon Neal/Getty Images

Sestra uvězněného se soudí s Twitterem a saúdskými úřady

  Článek

Podle obžaloby Twitter spolupracoval se Saúdskou Arábií, protože je jeho významným investorem. Saúdská Arábie je přitom obviněna ze špionáže a krádeže osobních dat uživatelů Twitteru.

Abdulrahmán al-Sadhan v roce 2021 dostal trest 20 let ve vězení. Rozsudek byl podložen přiznáním vynuceným mučením a tweety satiricky se vyjadřujícími k saúdské vládě.

Abdulrahmánova sestra Areej al-Sadhan žijící v USA podala žalobu na Twitter a saúdské úřady. Twitter se podle ní stal „spoluúčastným nástrojem“ v nadnárodní kampani represí ze strany Saúdské Arábie ve snaze upevnit svůj vztah s tímto královstvím. Saúdská Arábie je totiž po Elonovi Muskovi druhým největším investorem Twitteru.

Obžaloba viní Twitter z ignorování systematického potlačování kritiky, který Twitter využívá už od roku 2018. Podle státní prokuratury USA dva saúdští špioni pracující pro Twitter v letech 2014 až 2015 získali soukromá data o kriticích saúdské vlády. Ve stejné době Saúdská Arábie zvyšovala svoje investice do Twitteru. Špioni jsou v současnosti hledaní FBI a pravděpodobně žijí v Saúdské Arábii.

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

 

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...