Bahrajnský aktivista drží striktní hladovku

  Článek

Abdulhádí Chavádža drží hladovku na protest proti odmítání věznice poskytnout mu přístup k nezbytné zdravotní péči.

Abdulhádí Chavádža je významný obránce lidských práv z Bahrajnu. Za svou práci si ve vězení odpykává doživotní trest. Úřady ho stále postihují, na přelomu roku 2022 a 2023 byl například odsouzen k pokutám za údajnou urážku státního úředníka. 

28. února 2023 ho postihla závažná porucha srdečního rytmu. Úřady mu ale odmítaly poskytnout přístup k nezbytné zdravotní péči až do 1. července, kdy Abdulhádí konečně navštívil kardiologa. Doktor ale neměl přístup k celé zdravotní složce, a věznice zamítla jeho požadavek na vyšetření rentgenem a několikadenní pozorování v nemocnici.

Abdulhádí 9. srpna 2023 na protest proti odpírání přístupu k potřebné zdravotní péči zahájil hladovku. Přestal přijímat jakékoliv jídlo a pouze pil vodu. O dva dny později u něj znovu propukla vážná srdeční arytmie. Byl převezen na jednotku intenzivní péče Bahrajnské vojenské nemocnice. Byl příliš slabý, aby mohl protestovat proti nitrožilní léčbě. Po několika hodinách se jeho tep stabilizoval a byl převezen zpátky do vězeňské cely. Okamžitě pokračoval s hladovkou. Podle jeho rodiny, která s ním telefonovala 11. srpna, je Abdulhádí velmi slabý, má obtíže zvedat paže a většinu dne musí ležet.

Aktuální petice

  Bahrajn

Doživotně odsouzený obránce lidských práv má vážné zdravotní problémy. Pomůžete?

Abdulhádí Chavádža je významný obránce lidských práv z Bahrajnu. V roce 2011 byl kvůli svým aktivitám odsouzen k doživotnímu trestu vězení. Ve vězení má vážné zdravotní problémy a je mu odpírán kontakt s dcerami. Abdulhádí Chavádža je vězněm svědomí a měl být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

 

Aktuální počet podpisů: 1629 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...