© YUKI IWAMURA/AFP/Getty Images

Texaská soudkyně rozhodla o zmírnění potratového zákona. Státní zástupce se odvolal

  Článek

Podle texaské soudkyně by neměl hrozit postih doktorům, kteří poskytnou interrupci ženám se zdravotními problémy a jejichž dítě má vysokou šanci, že zemře krátce po narození. Státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal a texaský Nejvyšší soud o případu rozhodne až příští rok.

Před téměř dvěma lety začal v Texasu platit přísný potratový zákon. Interrupce jsou zakázány po šestém týdnu těhotenství, výjimky platí jen v extrémně výjimečných případech, kdy je žena v přímém ohrožení života. Doktoři, kteří potrat umožní, můžou dostat pokutu ve výši až 100 000 dolarů (přes 2,3 milionů korun) a trest odnětí svobody i na doživotí.

Podle CNN, která si vyžádala data z Texaského ministerstva státních služeb, oproti loňskému roku stoupla úmrtnost kojenců o 11.5 %. Podle doktorů je nárůst způsobem vyšším počtem porodů (asi o 3 %), a vyšším podílem vysoce rizikových těhotenství, po kterých se často nerodí zdravé děti. Orgány plodu se totiž diagnostikují až v 15. týdnu těhotenství, kdy už je podle nového zákona potrat nelegální. Ženy jsou proto nuceny donosit děti, i když vědí, že po narození budou mít vážné zdravotní problémy s vysokou šancí na brzké úmrtí.

Na začátku srpna 2023 rozhodla soudkyně Jessica Mangrum o dočasném zmírnění potratového zákona. Podle jejího rozsudku by neměl hrozit žádný postih doktorům, kteří v „dobré víře“ ukončí těhotenství pacientky, které hrozí zdravotní problémy, a zároveň je vysoká šance, že dítě krátce po narození zemře. Rozhodnutí se vztahuje i na ženy s dlouhodobými problémy, jenž po dobu těhotenství nemohou být léčeny. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal k texaskému Nejvyššímu soudu, soudní řízení má začít až na jaře příštího roku.

Aktuální petice

  Spojené státy

Americký nejvyšší soud zrušil ochranu práva na interrupce. Pošlete nesouhlasný e-mail tamním guvernérům

V červnu 2022 zrušil Nejvyšší soud Spojených států ochranu práva na interrupce. Požadujte s Amesty, aby američtí guvernéři po celých USA zastavili zákazy interrupcí a chránili právo na bezpečnou potratovou péči.

 

Aktuální počet podpisů: 316 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...