© Anadolu Agency via Getty Images

Protivládní protesty v Peru pokračují

  Článek

Protivládní protesty vypukly v Peru na konci roku 2022, a ani po půl roce nepolevují.

Desítky tisíc lidí se v polovině července účastnily protivládních protestů v Peru. Ačkoliv se jednalo o pokojný protest, došlo k několika incidentům s policií. Před začátkem protestu policie prohledávala lidi cestující do Limy, podle protestujících to bylo nezákonné, podle policie nezbytné bezpečnostní opatření. 

Protestující požadují odstoupení prezidentky Diny Boluarte, která úřad vykonává od konce roku 2022. Společností značně neoblíbená prezidentka je obviněna z přetrvávající chudoby, zhoršující se ekonomie, využití přílišného násilí při potlačování protestů, a z nezákonného uvěznění předchozího prezidenta. Mnoho protestujících požaduje i rozpuštění kongresu, nové volby a novou ústavu. 

Protesty začaly na konci roku 2022, kdy kongres zatknul prezidenta Pedra Castilla a odsoudil ho k 18 měsícům ve vazbě, než bude souzen z obvinění ze vzpoury. Viceprezidentka Dina Boluarte se následně stala šestou peruánskou prezidentkou za posledních pět let. Od té doby po celé zemi panují protesty, demonstruje se v ulicích, byly zablokovány dálnice a zastaven provoz na letištích. Protestují zejména lidé z jihu země, což je chudší, převážně původními obyvateli obývaná oblast dlouhodobě upozaďovaná v peruánské politice.

Aktuální petice

  Peru

Při protivládních protestech zemřely v Peru desítky lidí. Pomůžete?

V Peru od prosince 2022 probíhají protesty kvůli vleklé politické krizi. Po incidentu ve městě Juliaca 9. ledna 2023, kdy zemřelo přinejmenším osmnáct lidí, si protesty vyžádaly již na padesát obětí. Desítky dalších protestujících byly zraněny. Připojte svůj podpis k petici a požadujte okamžité zastavení používání nepřiměřeného násilí proti pokojným protestujícím.

 

Aktuální počet podpisů: 334 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...