© Getty Images

Úspěch na Slovensku: úřední změna pohlaví umožněna bez kastrace!

Článek

LGBTI   Slovensko publikován 2.4.2023

Na Slovensku trans osoby nově pro úřední změnu pohlaví nemusejí podstoupit kastraci.

Slovenský ministr zdravotnictví krátce před odstoupením zrušil povinnou kastraci pro lidi, kteří usilují o úřední změnu pohlaví. Nyní si trans lidé mohou zvolit, zda chtějí podstoupit chirurgický zákrok nebo ne.

Na úpravě zákona pracovala odborná skupina od roku 2019, kdy ji ministerstvo zdravotnictví zřídilo na popud ombudsmanky Marie Patakyové, Výboru pro práva LGBTI osob a odborné obce. Tlak ze strany veřejnosti posílil po vraždách v klubu Tepláreň na podzim roku 2022.

Úprava měla být schválena už v květnu předchozího roku, konzervativní politici ale požadovali schválení nového diagnosticko-terapeutického postupu. Ten byl ministrem Langvarským schválen v březnu 2023. Změna zákona tak kromě zrušení povinné kastrace poskytuje i odbornou praxi pro vydavatele lékařského posudku o změně pohlaví, a trans osobám poskytuje právní jistotu.

Úprava zákona o rodném čísle, která by trans lidem znemožnila právní změnu pohlaví, se ovšem stále bude projednávat ve slovenském parlamentu.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Slovensko

Žádáme spravedlnost pro oběti a ochranu lidských práv LGBTI+ komunity na Slovensku. Přidejte se

Dne 12. října zastřelil útočník před bratislavským klubem, kde se schází LGBTI+ komunita, 27letého Juraje a 23letého Matúše. Vražedný útok policie vyšetřuje jako teroristický čin. Vyzvěte s námi slovenskou vládu, aby přijala účinná opatření, která by útokům z nenávisti v budoucnu zabránila.

Aktuální počet podpisů: 406 Náš cíl: 3000

Podepíšu