© AFP via Getty Images

Za afghánského aktivistu se postavila i Angelina Jolie

  Článek

Aktivista za právo na vzdělání Matiullah Wesa je vězněn Tálibánem. Herečka Angelina Jolie se přidala k hlasům požadujícím jeho okamžité propuštění a zajištění práva na vzdělání afghánským ženám a dívkám.

Matiullah Wesa je významný aktivista za právo na vzdělávání v Afghánistánu. Jeho organizace PenPath působí po celé zemi. Po převratu Tálibánu Matiullah veřejně požadoval umožnění vzdělání pro ženy a dívky. V březnu 2023 byl zatčen, od té doby je ve vazbě. Formálně nebyl obviněn, na sociálních sítích a lokálních televizních stanicích ho Tálibán nazval špionem jednajícím proti zájmům své vlasti. Matiullahův bratr Attaullah, rovněž aktivista a spoluzakladatel PenPathu, byl donucen se schovávat před úřady.

Matiullahovo osvobození požadovali diplomaté i OSN. Nyní se za něj se postavila i Angelina Jolie. Na Instagramu požádala svých 14 milionů sledujících, aby aktivistovi vyjádřili podporu skrze PenPath. Známá herečka tak upozornila na Matiullahův případ v době, kdy zájem médií už opadl. 

Do otevřeného dopisu napsala: „Vím, že jste zasvětil více než deset let svého života pomoci afghánským dětem, zejména ve venkovských oblastech, aby měly přístup ke knihám a mohly chodit do školy... S pokorou přidávám svůj hlas k těm, kdo volají po vašem propuštění, abyste mohl pokračovat ve své důležité práci, a po zrušení všech omezení vzdělávání dívek“.

Aktuální petice

  Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

 

Aktuální počet podpisů: 1355 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...