© Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency via Getty Images

Řecko: Požáry ohrožují stovky uprchlíků

  Článek

Migrace   Řecko publikován 31.8.2023

Série ničivých požárů zasáhla severořecký region Evros 21. a 22. srpna. Tragickou smrtí přitom zahynulo 19 lidí, pravděpodobně migrantů a uprchlíků. To odráží dva klíčové problémy současnosti – změnu klimatu a nedostatečný přístup k bezpečným a legálním cestám do Evropy.

Ačkoli totožnost lidí zemřelých při požárech není známa, je pravděpodobné, že šlo o migranty a uprchlíky, kteří nedávno překročili hranice. Kvůli omezenému přístupu k bezpečným a legálním cestám pro lidi, kteří se snaží dostat do Evropy, jsou totiž stále častěji využívány trasy v oblasti Evros k přechodu z Turecka do Řecka. Tamní úřady systematicky reagují nezákonným nuceným vracením na hranicích, odpíráním práva žádat o azyl a násilím. 

„Zdá se, že tito lidé se stali oběťmi dvou velkých nespravedlností naší doby. Na jedné straně je to katastrofální změna klimatu, kterou vlády neřeší a která zhoršuje rozsah požárů po celém světě, protože rostoucí teploty vedou k delším a ničivějším obdobím požárů. Na druhé straně jde o nedostatečný přístup k bezpečným a legálním cestám pro některé lidi na cestách a přetrvávající politika řízení migrace založená na rasovém vyloučení a smrtelném odstrašování, včetně rasistického násilí na hranicích.“

- Adriana Tidona, výzkumná pracovnice Amnesty International zabývající se migrací

Požáry v Řecku rovněž podnítily rasistickou rétoriku a zneužívání migrantů a uprchlíků. Paraschos Christou Papadakis, řecký ultranacionalistický poslanec, na svém facebookovém účtu xenofobně tvrdil, že požáry založili migranti a uprchlíci. Jeden řecký občan byl pak zatčen poté, co surově unesl skupinu migrantů a uprchlíků ve svém vozidle a nabádal další lidi, aby učinili totéž. Své jednání nahrál na video a zveřejnil. 

Podle nevládní organizace Alarm Phone jsou v oblasti Evros další stovky uprchlíků a migrantů, které požáry ohrožují. 

Amnesty International vyzývá řecké orgány, aby urychleně evakuovaly všechny osoby, které uvízly v oblasti Evros a kvůli požárům se nemohou bezpečně pohybovat. Úřady také musí zajistit, aby uprchlíci a migranti, kteří vstoupili do Řecka nelegálně, mohli požádat o azyl a nebyli na hranicích nezákonně a násilně vraceni. Řecké orgány by měly veřejně odsoudit a vyšetřit jakýkoli akt rasistického násilí nebo projev či podněcování k takovému chování, a to i ze strany politiků.


Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...