© Itzel Plascencia / Amnesty International Mexico

Dobrá zpráva z Mexika: interrupce jsou legální v celé zemi!

  Článek

Moje tělo moje práva   Mexiko publikován 23.9.2023

Mexiko zlegalizovalo interrupce ve všech státech federace. Jedná se o významný úspěch pro všechny ženy v Mexiku.

Mexický Nejvyšší soud na začátku září rozhodl o legalizaci interrupcí napříč všemi 32 státy federace. Tresty za ukončení těhotenství jsou podle soudu protiústavní, a odpírání možnosti potratu je porušením lidských práv žen.

Některé státy mexické federace už interrupce povolovaly dříve, prvním bylo Mexiko City v roce 2008. Nemocnic, které zákrok prováděly, bylo ovšem velmi málo. Mnoho žen navíc netušilo, že interrupci můžou podstoupit, protože vlády o tom nijak neinformovaly. Proto rozhodnutí federálního Nejvyššího soudu hraje důležitou roli, a navíc umožňuje federálnímu ústřednímu zdravotnickému systému začít zákrok nabízet.

Změnu zákona musí ještě schválit obě komory parlamentu, což může trvat i několik let. Už nyní ale všechny ženy mají právo na potrat, a pod ochranou jsou i poskytovatelé zákroků.

Rozsudek Nejvyššího soudu znamená úspěch pro všechny dobrovolníky a organizace, kteří o úplnou legalizaci interrupcí usilovali už léta. V kontextu situace v Mexiku, kde společnost trpí velmi vysokými počty případů femicid (vražd žen, protože jsou ženy), sexuálního násilí a domácího násilí, je legalizace potratů významným krokem pro práva žen obecně.

Mexiko se tak připojilo k zemím latinské Ameriky, které v nedávné době legalizovaly interrupce. Argentina změnu zákona schválila v roce 2020, Kolumbie o dva roky později.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

  Mexiko

Mexický obránce práv na ochranu životního prostředí zabit

Samir Flores Soberanes, obránce životního prostředí, země a teritorií v Mexiku byl kvůli svým aktivitám zabit.

 

Aktuální počet podpisů: 537 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...