© 2021 SOPA Images

Opoziční aktivista Kara-Murza přesunut na Sibiř. Rodina se obává o jeho zdraví v izolaci

  Článek

Ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza byl přemístěn do sibiřské věznice s maximální ostrahou. Informoval o tom server BBC. Jeho advokát varuje, že izolace v trestanecké kolonii v Omsku zhoršuje jeho již tak oslabené zdraví.

Ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza byl přesunut do věznice s maximální ostrahou v Omsku na  Sibiři, několik týdnů poté, co byl převezen z moskevské vazební věznice. Na konci září o tom informoval server BBC. Jeho právník uvedl, že byl umístěn do samovazební cely v této přísně střežené trestanecké kolonii. Kara-Murza byl odsouzen na 25 let vězení za údajnou velezradu a lhaní o válce na Ukrajině. Obvinění proti němu vznikla kvůli jeho projevu před arizonským zákonodárným shromážděním, ve kterém odsoudil ruskou invazi.

Jeho advokát Vadim Prokhorov varoval, že takové zacházení ohrožuje zdraví Kara-Murzy, již tak oslabeného dvěma pokusy o otravu, které on sám připisuje Kremlu. Opozičníkova rodina tvrdí, že tyto pokusy způsobily jeho nervové onemocnění. Kara-Murza dlouhodobě prosazoval západní sankce proti ruským úředníkům a odmítl obvinění, jenž označil za trest za jeho kritiku prezidenta Putina.

Omsk, kde je nyní Kara-Murza vězněn, se nachází asi 2 700 km východně od Moskvy. Ruský vězeňský systém na přesuny vězňů mezi věznicemi často trvá týdny, a většinou zůstává neznámé, kde se vězni nacházejí během této přepravy železnicí. Kara-Murza byl umístěn do izolace, což zdůrazňuje obavy ohledně jeho zdraví vzhledem k jeho již oslabenému stavu kvůli předchozím otravám.


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...