AFP via Getty Images

Vedoucí představitelé EU musí požadovat zastavení palby, aby ochránili civilisty

  Článek

  Izrael publikován 10.11.2023

Eskalace konfliktu v Izraeli a na okupovaných palestinských územích se má projednávat na pondělním zasedáním Rady Evropské unie pro zahraniční věci v Bruselu. Amnesty International naléhavě vyzývá ministry, aby apelovali na všechny strany konfliktu k okamžitému příměří. Rozšiřující se humanitární katastrofa v Gaze musí skončit.

„Násilí odehrávající se v Gaze je nepředstavitelné. Nesmíme však odvracet zrak. Evropští ministři musí všechny strany vyzvat k okamžitému zastavení palby. Ukončení bojů může zachránit tisíce civilistů a zastavit další eskalaci této lidskoprávní katastrofy." 

 - Eve Geddie, ředitelka kanceláře Amnesty pro evropské instituce

EU nedosáhla většinového konsensuálního stanoviska, které by bylo v souladu s mezinárodním právem ani přímé výzvy k příměří. Některé členské státy, včetně Irska, Belgie a Španělska, přesto k příměří vyzvaly a kritizují rovněž  porušování lidských práv ze strany Izraele, Hamásu a dalších ozbrojených skupin. Také respektují právo na protest.


Na druhou stranu Česko a další státy, včetně Rakouska a Německa, kolektivní výzvě EU k příměří a upozorňování na porušování mezinárodního humanitárního práva izraelskými bezpečnostními silami brání. Přispívají tak k atmosféře beztrestnosti, v níž se izraelské orgány cítí povzbuzeny ignorovat svou povinnost chránit civilisty.

 

EU má zastávat lidská a mezinárodní práva, nyní však kvůli svému pasivnímu postoji čelí kritice. Neustálé izraelské bombardování zabíjí každý den přibližně 300 Palestinců, z nichž mnozí jsou děti. Jeho nezákonná blokáda způsobuje obrovské humanitární utrpení. Je proto nepochopitelné, že někteří vedoucí představitelé EU nejenže blokují výzvu EU k příměří, ale aktivně dodávají Izraeli zbraně a politickou podporu a také umlčují, či dokonce zatýkají protestující, kteří se zasazují za práva Palestinců.

 

„Vedoucí představitelé EU musí ukázat, že si životů Palestinců i Izraelců váží stejně, a to výzvou k příměří a jednoznačnému odsouzení zločinů páchaných Izraelem, Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami. Vyzýváme členské státy, aby samostatně nebo společně s dalšími podobně smýšlejícími státy vyzvaly k příměří,“ dodává Eve Geddie.

 

Amnesty International vyzvala k propuštění všech civilních rukojmích zadržovaných Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami. 

Amnesty International nalezla důkazy o nárůstu svévolného zatýkání tisíců Palestinců izraelskými úřady, přičemž mnozí z nich byli mučeni. Izrael musí propustit všechny svévolně zadržované Palestince. 

Všechny strany musí urychleně umožnit přístup Mezinárodního výboru Červeného kříže k zadrženým osobám.

 

Petici Amnesty International požadující příměří, které by ukončilo utrpení civilistů, podpořilo více než milion podpisů. 

 

Další informace naleznete zde.

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 174 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...